Volledig scherm
Met een symbolische overhandiging maakt Tim van der Avoird (rechts) bekend dat Ruben de Bruijn (links) het nieuwe leesplankje van Tilburg mag gaan vormgeven. © Beeld Werkt

Laatste kans: woorden indienen voor Tilburgs leesplankje

UPDATETILBURG - Wie ‘naam wil maken’ op Tilburgs nieuwe leesplankje: zondag is de laatste kans om typisch Tilburgse woorden in te dienen. Dat kan bij het Tijdlab in de LocHal. 

Daar werd zaterdag bekend gemaakt dat kunstenaar Ruben de Bruijn het nieuwe Tilburgse leesplankje gaat vormgeven. Tilburgers hebben inmiddels 500 woorden ingediend. ,,Zondag is de laatste kans, we hopen dat het er 600 worden", zei Tim van der Avoird, voorzitter van de Stichting Tilburgse Toal. 

Geboren Bosschenaar De Bruijn (25) werd geselecteerd uit vijf kanshebbers die zich twee weken geleden hebben gepresenteerd aan de initiatiefnemers:  Stadsmuseum Tilburg, de bibliotheek en stichting Tilburgse Taol.

Volledig scherm
Een van de afbeeldingen die Ruben de Bruijn maakte voor de voorselectie. © Ruben de Bruijn

Opvolger plankje uit 1997

Volledig scherm
Een van de 500 ingediende woorden, met tekening © Stephan Jongerius

De initiatiefnemers besloten dat er een moderner opvolger moet komen van het plèngske uit 1997 met illustraties van Jan van de Wiel. De Bruijn mag de komende maanden het beeld verzorgen bij waarschijnlijk 18 typisch Tilburgse woorden die stichting Tilburgse Taol gaat selecteren. De afgelopen maanden zijn door het publiek ongeveer 500 woorden aangedragen. Die hangen in het TijdLab, steeds met een tekening.

Tim van der Avoird, voorzitter Tilburgse Taol: ,,Waar het oude leesplankje appelleert aan nostalgie, doet de nieuwe leesplank dat aan het nu en misschien zelfs de toekomst. En daar hoort een andere look bij.” 

Ook in de keuze voor de woorden willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk vernieuwen. ,,Woorden als sebiet, meese en knoppert zijn wel bekend. We zoeken het liever in bij voorbeeld den ferry (het pontje in aanleg in de Piushaven, SJ) of  wèèdkèèkpaol (de nieuwe uitkijktoren in het Spoorpark)", zegt Petra Robben van Stadsmuseum Tilburg.

Herkenbaar met leuke draai

De Bruijn viel op met zijn Tilburgtopia-collages op Instagram: ,,Hij is veelzijdig in zijn technieken, dat hij foto’s als basis gebruikt sprak ons aan. Zijn werk raakt aan het idee dat in Tilburg absurdistische dingen gebeuren.” De kunstenaar zelf heeft zin in de opdracht. ,,Mijn werk heeft inderdaad vaal veel details, dus voor kleinde afbeeldingen is dat wel een uitdaging. Ik zoek het in Tilburgse dingen die voor iedereen herkenbaar zijn, maar waar ik een leuke draai aan kan geven.” 

Volledig scherm
Illustratie van Ruben de Bruijn voor Tilburgtopia © Ruben de Bruijn
Volledig scherm
Het Tilburgs leesplankje uit 1997 - met illustraties van de Wiel - krijgt een opvolger, vormgegeven door Ruben de Bruijn. © Jan van Eijndhoven/PVE

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.