Volledig scherm
Overval met autoroof in Tilburg © Toby de Kort De Kort Media

Laatste verdachte van woningoverval Baden Powelllaan in Tilburg op vrije voeten

TILBURG - Een 26-jarige Tilburger die op 16 januari van dit jaar betrokken was bij een woningoverval aan de Baden Powelllaan in Tilburg, mag in vrijheid zijn proces afwachten. Dat heeft de rechtbank in Breda besloten tijdens een niet-inhoudelijke zitting. De man is geen hoofdverdachte in de zaak, maar was wel de enige betrokkene die nog vast zat.

In de nacht van 16 januari drongen twee mannen de woning binnen, dreigden met een mes en gingen er uiteindelijk met de auto van een van de bewoners vandoor. Later die nacht werd de auto zwaar beschadigd teruggevonden in Oisterwijk. De 26-jarige Tilburger R. S. zat nog gewond op de grond bij de auto en werd meteen aangehouden. 

Opname mislukt

Quote

Verdachte S. heeft niet-aangeboren hersenlet­sel, waardoor hij in de penitenti­ai­re inrichting tegen problemen aanloopt.

Tien dagen later werd ook een 25-jarige man uit Halsteren aangehouden. Deze S. M. zou eerder met het mes hebben gedreigd en de auto hebben bestuurd. Hij wordt door het Openbaar Ministerie dan ook als hoofdverdachte gezien. Toch werd M. al eerder op vrije voeten gesteld zodat hij opgenomen kon worden in een verslavingskliniek. Van deze opname is weinig terecht gekomen, zo bleek woensdag tijdens de zitting, waar M. zelf niet aanwezig was. Volgens zijn advocaat gaat het ‘niet best’ met M.

Raadsman Joost Dionisius vond het niet uit te leggen dat zijn cliënt S. nog vast zat, terwijl de hoofdverdachte al vrij rondloopt. Bovendien bleek woensdag dat S. niet-aangeboren hersenletsel heeft, waardoor hij in de penitentiaire inrichting tegen veel problemen aanloopt. Ook tijdens de zitting had S. moeite om zich te concentreren en om uit zijn woorden te komen. Dat zag ook officier van justitie Jan Bezem. Hij was het dan ook eens met het verzoek van Dionisius om de hechtenis van S. onder strikte voorwaarden te schorsen. Daar stemde de rechtbank mee in.

Neuropsychologisch onderzoek

Voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld willen de advocaten van beide verdachten eerst nog een viertal personen laten horen die tijdens de overval in de woning aan de Baden Powelllaan aanwezig waren. Ook moet S. nog een neuropsychologisch onderzoek ondergaan. Ondertussen helpt stichting MEE een kamer te vinden waar hij onder begeleiding kan wonen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.