Volledig scherm
Wethouder Lahlah tijdens haar lezing over armoedebeleid. © Barbara Kwaks

Lahlah: armoede vergt maatwerk

TILBURG - Niet de bestaande regelingen, maar mensen zelf moeten leidend zijn bij de aanpak van armoede in Tilburg. ,,Het begint bij het besef dat de beweging vanuit de persoon zelf moet starten."

Dat betoogde wethouder Esmah Lahlah zondagmiddag tijdens een lezing in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg. De expositie ‘Arm in arm met Peerke’vertelt daar de geschiedenis van ruim 200 jaar armoede en armoedebestrijding in Tilburg. De partijloze wethouder werkt aan nieuw beleid voor armoedebestrijding en bestaanszekerheid. 

Volgens Lahlah lijkt in Tilburg een onderklasse te ontstaan waarin voormalige textielarbeiders en hun gezinnen te maken hebben met ‘overerfbare armoede’. Zo'n 13,5 procent van de Tilburgers heeft een minimuminkomen, 18.000 huishoudens leven rond of onder de armoedegrens. ,,Dat is veel.” 

Vraagtekens bij compensatieregelingen

Lahlah wil vooral voorkómen dat mensen in armoede raken. Ze stelde vraagtekens bij de huidige veelheid aan compensatieregelingen, zoals de collectieve ziektekostenregeling en de meedoenregeling. ,,Helpen die maatregelen, en hoe lang en voor wie dan? Of bestendigen ze de situatie juist en maken ze bepaalde groepen misschien zelfs afhankelijk?” Terwijl het gebruik van de regelingen toeneemt, constateerde ze,  groeit toch de armoede onder bepaalde groepen in de stad. 

Ze gaf het voorbeeld van een alleenstaande moeder met twee baantjes in de schoonmaak die ‘moet jongleren met geld en de dagopvang van kinderen. ,,Is zij niet veel meer gebaat bij gesubsidieerde kinderopvang voor beide kinderen dan met de regelingen die we haar nu  bieden?”   

Impact door maatwerk

Meer impact door maatwerk, zo bepleitte Lahlah. ,,De professional zal moeten aansluiten bij het gevoel en de leefwereld van de inwoner. Ondersteuning moet gericht zijn op meedoen in de samenleving: als vrijwilliger, als werkende of misschien als mantelzorger. We moeten niet enkel compenseren wat iemand niet heeft, maar vooral ook activeren wat iemand wél kan. Het begint bij het besef dat de beweging vanuit de persoon zelf moet starten. We moeten present zijn bij die persoon en steunen zoveel als kan.”

 1. Tilburgse lookalike van James Corden zingt met Lamme Frans in carnavalsparodie Carpool Carnaoke
  video

  Tilburgse lookalike van James Corden zingt met Lamme Frans in carnavals­pa­ro­die Carpool Carnaoke

  TILBURG - Dit is dé Brabantse parodie op de populaire tv-serie Carpool Karaoke: Carpool Carnaoke! Vlak voor carnaval rijdt de Tilburger Thomas van Groningen (29), bekend van dj-duo Lanterfantje, met zijn favoriete carnavalszangers om hun hits mee te zingen. Wat het extra bijzonder maakt: de Tilburger lijkt sprekend op de presentator van de Britse Late Night Show met James Corden.
 2. Zorgaanbieder Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedeclareerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorderen
  PREMIUM

  Zorgaanbie­der Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedecla­reerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorde­ren

  TILBURG - Zorgaanbieder Blue-Care, een stichting voor begeleid wonen in Tilburg en Goirle, heeft jarenlang veel minder zorg aan cliënten geleverd dan er werd gedeclareerd. Cliënten kregen ook niet de begeleiding die zij volgens hun indicatie nodig hadden. Daarnaast was de administratie niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeenten Tilburg en Goirle en de GGD.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.