Volledig scherm
Op de locatie ten oosten van de Tilburgseweg staan nu nog de kassen van voormalig tuincentrum Van Dal. Deze moeten volgens het plan plaatsmaken voor tien woningen. © Google Street View

Langverwachte metamorfose Hilvarenbeek-Noord eindelijk in zicht

HILVARENBEEK - Met de opnieuw opgebouwde Herberg Den Hemel kreeg de aanblik van de entree van Hilvarenbeek deze zomer een flinke opwaardering. Maar wie op het terras van de horecazaak zit, ziet om zich heen nog steeds een rommelig uitzicht. 

Ten westen van de Tilburgseweg ligt het braakliggende terrein langs cafetaria De Toekomst, ten oosten van de weg liggen de oude kassen van het vroegere tuincentrum Van Dal. Hoe staat het met het plan van de gemeente uit 2012 om de noordkant van Hilvarenbeek een kwaliteitsimpuls te geven met woningen en veel groen?

Volledig scherm
Het bestemmingsplan voor Hilvarenbeek Noord-Westzijde werd onlangs goedgekeurd. Na de vakantie start hier de verkoop voor 10 vrijstaande woningen. © Google Street View
Volledig scherm
Het plan voor 10 woningen aan de Noord-westzijde van Hilvarenbeek. © Compositie 5

Wat betreft de noord-westzijde van de Tilburgseweg kan het nu snel gaan. In mei stemde de gemeenteraad in met een nieuw bestemmingsplan dat de bouw van tien vrijstaande, grondgebonden woningen mogelijk maakt. Initiatiefnemer Peter van Dal hoopt na de vakantie te beginnen met de verkoop. Nog dit jaar moet de infrastructuur worden aangelegd van het nieuwe straatje.

Over het bestemmingsplan voor de noord-oostzijde van de Tilburgseweg gaat de raad eind augustus in debat, nadat eerder al een voorontwerp werd goedgekeurd. Ook hier gaat het om 10 vrijstaande woningen in een groene omgeving. Voor initiatiefnemer Jos van Dal zou met de goedkeuring van het plan een einde komen aan een jarenlange zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de locatie aan Tilburgseweg.

C1000

Al in 2005 bereikte Van Dal een overeenkomst met C1000 voor de vestiging van de supermarkt op de plek van het tuincentrum Van Dal. De gemeente leek daar aanvankelijk mee in te willen stemmen, maar de ontwikkeling van het nieuwe winkelcentrum in Hilvarenbeek betekende een abrupt einde van die plannen. Later had Van Dal een akkoord met de Boerenbond, maar werd er geen vergunning verleend voor detailhandel op de locatie van het tuincentrum.

De broers Van Dal kwamen vervolgens in 2012 met plannen voor woningbouw maar stuitten opnieuw op een onwelwillend college. Een plan voor 46 (starters)woningen aan beide kanten van de Tilburgseweg moest worden teruggebracht tot 20 woningen. Het huidige plan lijkt eindelijk op instemming van de Beekse politiek te kunnen rekenen.

Volledig scherm
Het beeldkwaliteitsplan voor de 10 woningen aan de noord-oostzijde van Hilvarenbeek. © Compositie 5

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.