Volledig scherm
Britney, Sam en Tygo op school. © Alegria Ioannidis

Leerlingen over het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel: ‘Het was altijd gezellig in de klas’

KAATSHEUVEL - De meeste leerlingen op het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel zijn eindelijk klaar met het hun examens. Dit waren de laatste momenten op de school waar ze vier jaar lang veel hebben geleerd en meegemaakt. Wie of wat gaan ze missen?

Tygo de Jong (16) hoeft niet lang na te denken over wat hij gaat missen. ,,Het klinkt heel kinderachtig, maar wij speelden altijd heel fanatiek voetbalspelletjes tijdens de les”, zegt hij lachend. ,,Of meneer Wouters van Duits, dat was de leukste docent. Hij vertelde iedere les zijn levensverhaal.” Britney Delvers (16) zit naast hem en is het helemaal met hem eens. ,,Andere docenten waren heel serieus, maar hij ging altijd met ons kletsen en dan dwaalden we helemaal af. Hem ga ik wel echt missen.” Ook over de wiskundeleraar, meneer Jansen, is ze erg te spreken. ,,Hij kon heel goed uitleggen en ik kon hem alles vertellen.”

Volledig scherm
De leerlingen met een van hun favoriete docenten meneer Wouters. © Alegria Ioannidis

Wat ook altijd leuk was op school? Buiten voetballen bij gym en de welbekende tussenuren. Omdat de lessen op de school 75 minuten duren, hebben de leerlingen ook lange tussenuren. Eten halen is dan ook een vast ritueel. ,,Vaak gingen we zelfs bij mij thuis friet bakken”, zegt Britney lachend.

Zorg en welzijn

,,Zorg en welzijn was mijn lievelingsvak”, vertelt Sam Merckx (17) . ,,Dan was je lekker met je handen bezig. Het leukst was het als we mochten koken.” De twee meiden hadden dit vak samen en hielpen graag mee op de open dag. ,,We hadden een soort open keuken, en dan waren we lekker met zijn viertjes aan het koken. Ondertussen konden we alle bezoekers vertellen over deze school.” 

Afkijken

De leerlingen vertellen dat er altijd wel een manier was om af te kijken. ,,Een jongen uit onze klas had alle antwoorden verkleind en in een gum gestopt, dat was echt heel erg grappig”, vertelt Tygo. ,,En ik heb zelfs een keer mijn hele buik volgeschreven!”, vult Britney aan. Sam kent een trucje waarbij de manier waarop je je pen neerlegt laat zien of het antwoord a, b of c is. ,,Afkijken was altijd té grappig.”

Examenstunt

Ze zijn het er alle drie over eens dat het juist fijn was dat het Van Haestrechtcollege zo'n kleine school is. Ze zitten helemaal niet te wachten op die grote gebouwen waar ze hun mbo-opleidingen gaan volgen. Tygo gaat internationaal groothandel studeren, Sam verpleegkunde en Britney wil tandartsassistente worden. ,,Ik moet dan wel even wennen aan zo'n grote school, ik ben zelf ook niet zo groot”, lacht Sam. ,,Hier ken je gewoon iedereen, dat is fijn.”Zo hebben de examenleerlingen van alle niveaus samen een examenstunt georganiseerd. Dit was een groot succes. ,,We zijn met toeters de klassen ingegaan en spoten met waterpistolen op de leraren”, zegt Tygo trots. ,,En we hadden zelfs een frietkar geregeld!” Na afloop hebben ze alles netjes opgeruimd.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.