Volledig scherm
Het Patronaat op links, op rechts het nieuwe zusje: De Lobby. © Bedaux de Brouwer Architecten

Licht op groen voor De Lobby, afronding Veemarktkwartier in zicht: ‘Met een beetje geluk begint de bouw dit jaar’

Vrij 1 mrt: De afronding van het Tilburgse Veemarktkwartier is - na jaren vertraging - bijna in zicht. De Omgevingscommissie heeft het licht op groen gezet voor zowel Pakhuis West als De Lobby, het zustergebouw dat naast rijksmonument Het Patronaat komt te staan.

Daarnaast heeft het college van B en W het bestemmingsplan vastgesteld, dat ligt binnenkort bij de raad. ,,Met een beetje geluk kan de bouw dit jaar beginnen”, zegt wethouder Berend de Vries (D66). ,,Zodra de gebouwen er staan, kan ook het openbaar gebied ingericht worden. Fijn dat we het kunnen afronden, het heeft langer geduurd dan gehoopt.”

Drie gebouwen

Volledig scherm
Het Patronaat krijgt een zustergebouw: De Lobby. © Bedaux de Brouwer Architecten

Het gaat om drie gebouwen: Pakhuis West, De Lobby en het appartementengebouw Midi (op de plek van de voormalige bioscoop). Samen vormen ze de laatste loodjes van het Veemarktkwartier. Pakhuis-West was al goedgekeurd door de Omgevingscommissie. Daar ligt het plan voor een 45 appartementen tellend gebouw met horeca in de plint.

De Omgevingscommissie is nu ook positief over De Lobby. Bedaux de Brouwer Architecten kreeg de taak om ‘een waardige buurman voor rijksmonument Het Patronaat te ontwerpen’. De twee gebouwen worden aan elkaar gesmeed met een tussenliggende orangerie (glazen overkapping).

Primadonna

Volledig scherm
De orangerie tussen Het Patronaat en De Lobby. © Bedaux de Brouwer Architecten

,,Het Patronaat blijft de primadonna in het gebied”, zeggen architecten Jacq de Brouwer en Sjim van Beijsterveldt. ,,Er is voor gekozen om het specifieke karakter van het monument in zijn waarde te laten.” Dat gebeurt door De Lobby van een ‘licht en rank’ karakter te voorzien. De nieuwbouw krijgt een ingetogen karakter, zodat Het Patronaat ‘haar rijkheid in materiaal en detail des te beter kan etaleren’.

Avec-directeur Stefan Lanslots is straks de eigenaar van De Lobby. Hij is niet alleen blij met het pand, maar ook met de ontwikkeling van het gebied. ,,Dit wordt alweer een plekje in de stad waar je als Tilburger trots op kunt zijn.”

Het creatieve bedrijf in hobbyproducten beslaat straks drie panden in het Veemarktkwartier. Eind 2015 werd er een nieuw kantoor uit de grond gestampt, daarop volgde de koop van Het Patronaat. Dat wordt de showroom van Avec. En daar komt nu dus zustergebouw De Lobby bij. De begane grond en eerste verdieping zijn voor Avec, verdieping twee en drie zijn voor internetbureau Prezent.

Groeit als kool

Quote

We groeien onder meer in Frankrijk en hebben net voor het eerst aan de Amerikaan­se supermarkt­ke­ten Walmart geleverd

Avec-directeur Stefan Lanslots

,,De Lobby is op de groei gekocht, dus ik hoop dat we het gevuld krijgen”, zegt Lanslots lachend. Het bedrijf groeit als kool. Eind 2015 streken ze met 30 man in het Veemarktkwartier neer, inmiddels werkt er (alleen al op die locatie) 75 man. Avec verkoopt per jaar meer dan 100 miljoen producten. ,,We groeien onder meer in Frankrijk en hebben net voor het eerst aan Walmart (een gigantische Amerikaanse supermarktketen, red.) geleverd.”

De begane grond van Het Patronaat gaat over twee á drie weken als showroom open. Daar ligt de collectie: van feestslingers, schoolagenda’s tot kleine meubelen en hobbyspullen. Na de zomer wordt ook de eerste etage in gebruik genomen.

Volledig scherm
Vlnr het Patronaat, De Lobby (het vorige, inmiddels aangepaste, ontwerp), Pakhuis West en uiterst rechts Avec. De karakteristieke gevels van de woningen in de Veemarktstraat (rechts) blijven behouden. © Bedaux de Brouwer Architecten

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.