Volledig scherm
PREMIUM
De hoge linden ontnemen het zicht op de St. Petruskerk. Volgens de parochie tasten de bomen ook het gebouw aan. © Google Street View

Lindebomen naast St. Petruskerk in Hilvarenbeek ter discussie, ‘Bomen tasten kerkgebouw aan’

HILVARENBEEK - Met de aanleg van een nieuwe fietsenstalling en bestrating wordt het terrein rond de St. Petruskerk in Hilvarenbeek na de zomer flink opgeknapt. Maar zouden die verwilderde lindebomen naast de kerk eigenlijk ook niet gekapt moeten worden? Als het aan de parochie en de Torenstichting ligt wel, maar de gemeente wil er niet aan denken.

Volledig scherm
Het aanzicht van de zuidkant van de St. Petruskerk in 1990, toen de lindebomen net waren gepland. © De Beekse Toren

Wie voor de kap van gezonde bomen pleit kan gegarandeerd rekenen op felle tegenstand. Vooral als die bomen ook nog eens naast de ‘heilige’ St. Petruskerk op de Vrijthof van Hilvarenbeek staan. Maar wat als die linden schade toebrengen aan het eeuwenoude kerkgebouw, het zicht op het monument ontnemen én die bomen daar historisch gezien eigenlijk ook niet horen te staan?

In september begint de gemeente met het opknappen van het terrein rond de kerk. Zo wordt onder meer de fietsenstalling aangepakt en wordt er nieuwe bestrating gelegd. Tijdens het bespreken van die plannen met de gemeente, stelde de parochie voor om ook de hoge lindebomen rond de kerk te kappen. De wortels van de bomen zouden namelijk tegen de muren van het schip drukken, het mos en vocht zou het metselwerk aantasten. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.