Volledig scherm
De LocHal kort voor de oplevering in december. © Chris Oomes

LocHal genomineerd voor Gebouw van het Jaar

TILBURG - De LocHal in Tilburg maakt - met acht concurrenten - kans op de titel Gebouw van het Jaar. Tilburgs nieuwste aanwinst speelt een thuiswedstrijd. De prijs wordt op 17 mei uitgereikt in de ‘huiskamer van de stad'. 

De LocHal is het onderkomen van de Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstloc en Seats2Meet. Het ontwerp voor de renovatie van de voormalige locomotievenhal van de NS-Werkplaats is van Civic Architects, Braaksma & Roos en Iside Outside/Petra Blaise.  

Uit 114 projecten koos de vakjury onder leiding van journalist Jort Kelder negen kanshebbers voor de jaarlijkse prijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, BNA. Het Tilburgse gebouw, ingedeeld in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie, werd direct na de opening in januari door  stad en regio omarmd. Er is een prijs van een vakjury, maar ook een publieksprijs. Voor die laatste kan gestemd worden op de site Gebouw van het Jaar.  

Lijst Smolders stelt oordeel uit

De andere genomineerden zijn de Pontsteiger (Amsterdam, Arons en Gelauff Architecten), Schetsblok (idem, ANA), Noord-Zuidlijn (idem, Benthem Crouw Architects), Imagewharf werk- en studiogebouw (idem, Affaire d’Architecture), Hotel Jakarta (idem, SeArch Architects), Scheperschuur (Hollandse Rading, Monk Architecten), Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam, EGM Architecten) en Woonhuis (Schijf, Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten).

Tilburgse raadsleden pleitten er maandagavond in een debat over de toekomst van de Spoorzone voor ‘de LocHal-kwaliteit’ de komende tien jaar vast te houden. Alleen de Lijst Smolders deelde nog zuinig niet in ‘de LocHal-euforie’. ,,Wij zijn ook positief, maar het heeft ook een berg geld gekost. We oordelen pas over een jaar”, stelde raadslid Peter van den Hoven.

Werken met kwaliteitsteams

,,Tilburgers hebben de LocHal in hun hart gesloten”, stelde wethouder Berend de Vries (D66, Spoorzone), maar dat geldt volgens hem ook voor broedplaatsen als de Boemel en de Hall of Fame. Door à la de Piushaven ook in de Spoorzone met kwaliteitsteams te werken, wil De Vries de stedenbouwkundige en architectonische lijn doortrekken. In die teams werken deskundigen en de stedenbouwkundige van de gemeente nauw samen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.