Volledig scherm
Met de helft van de 10.000 stemmen is de LocHal de winnaar van de Publieksprijs Gebouw van het Jaar 2019. © Camiel Donders

LocHal: niet Gebouw van het Jaar, wél de publieksprijs: ontzettend trots!

TILBURG - De LocHal in Tilburg is niet het Beste Gebouw van 2019, maar wél de winnaar van de publieksprijs van deze jaarlijkse wedstrijd. Ook in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie ging 'de huiskamer van Tilburg’ met de prijs aan de haal. 

Dat bleek vrijdagmiddag bij de finale van de wedstrijd in diezelfde LocHal. De BNA-prijs voor het gebouw met ‘de meeste maatschappelijke meerwaarde’ ging naar de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De LocHal dong tot het laatst mee naar de hoofdprijs, maar moest het afleggen tegen zowel de metrolijn als tegen het Erasmus Medisch Centrum, omdat het ‘als opgave minder complex is’. Er waren negen projecten genomineerd. 

Quote

Ik ben ontzettend trots op de publieks­prijs. De vanzelf­spre­kend­heid waarmee iedere Tilburger vanaf dag één zijn plek weet te vinden in de LocHal, is geweldig om te zien.

Peter Kok, Directeur Bibliotheek Midden-Brabant
Volledig scherm
Een 'geweldig gesamtkunstwerk' aldus de jury over de Lochal. Alle betrokken partijen bij de uitreiking van de publieksprijs. © Angelique de Kort

Volgens de jury laat de LocHal zien ‘hoe je de kracht van het bestaande benut'. ,,Een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek waar bewoners uit heel Tilburg - en daarbuiten’- bij elkaar komen'. Met die motivatie won het gezamenlijke onderkomen van  Bibliotheek Midden-Brabant, Seats2Meet en Kunstloc Brabant  in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. De traptribune met verblijfs- en studeerplekken en de beweegbare wanden in de vorm van de zes enorme gordijnen noemt de jury ‘briljante vondsten’. 

Populariteit overtuigend onderschreven

De populariteit van de Tilburgse hal werd overtuigend aangetoond in de publiekswedstrijd. Van de 10.000 stemmen op negen projecten, ging liefst de helft naar de LocHal. De negen kanshebbers waren geselecteerd uit 114 inzendingen voor het Beste Gebouw van het Jaar 2019 van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. 

Directeur Peter Kok van de bibliotheek is ‘ontzettend trots’op de publieksprijs. ,,De vanzelfsprekendheid waarmee iedere Tilburger vanaf dag één zijn plek weet te vinden in de LocHal, is geweldig om te zien. En dan bedoel ik ook echt íedere Tilburger: van student tot dakloze, van jonge ondernemer tot gepensioneerde, van hoogleraar tot opa met kleinkind.”

Metrotrauma voorbij

De Noord-Zuidlijn is aangelegd met behulp van een nieuwe boortechniek, dwars onder de fundering van de historische binnenstad door. De jury noemt het project ‘een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’. Ze spreekt van ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’ - de Oostlijn, waarvoor hele stukken stad werden afgebroken - ‘waarmee de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan heeft gekregen.’

,,De Noord-Zuidlijn toont aan dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn”, sprak jury-voorzitter Jort Kelder in Tilburg, ,,om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag’. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.