De LochHal is uitgeroepen tot World's Building of the Year.
Volledig scherm
De LochHal is uitgeroepen tot World's Building of the Year. © Beeld Werkt

LocHal Tilburg is World's Building of the Year: ‘Geweldig, een van de meest prestigieuze prijzen’

TILBURG - De LocHal in Tilburg is uitgeroepen tot World's Building of the Year. ,,Geweldig, het is een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld op het gebied van architectuur", laat een architect van het gebouw weten. 

De prijs werd vrijdagavond uitgereikt in Amsterdam. ,,Woensdag wonnen we in de categorie ‘cultuur’", zegt Jeske Boemaars, woordvoerder van LocHal. ,,Vrijdagavond de overall-prijs. Er waren zelfs gebouwen uit China genomineerd. Dat wij wonnen vinden we echt heel bijzonder.”

Typisch Tilburgse facetten

Volgens Ingrid van der Heijden van Civic Architects, de ‘leading architect’ tijdens de ontwikkeling van LocHal, won het pand aan de Burgemeester Brokxlaan door verschillende factoren. Zo was de jury enthousiast over het zogenoemde integraal ontwerp, wat inhoudt dat verschillende typisch Tilburgse facetten als duurzaamheid, textiel en treinen tot een geheel zijn getransformeerd.

Ook prees de jury de ruimtelijke kwaliteit van de hal: de grote ruimte is gebleven, maar wel met intieme plekken wat zorgt voor verschillende sferen in het pand. 

De huiskamer van de stad

Misschien wel het belangrijkste argument voor het winnen van de prijs is dat de LocHal volgens de jury een gebouw voor iedereen is: ,,Er wordt kennis gemaakt en gehaald. Men kan er leren en doen. Het gebouw is niet voor een bepaalde doelgroep bestemd, maar is voor iedereen toegankelijk. Daarom wordt het ook wel ‘de huiskamer van de stad’ genoemd”, zegt een trotse Van der Heijden. 

Het gebouw uit 1932 fungeerde vroeger als werkplaats voor het onderhouden en repareren van treinen. Sinds begin dit jaar is LocHal de thuisbasis voor Seats2meet, Kunstloc Brabant en Bibliotheek Midden-Brabant, net niet uitgeroepen tot beste bibliotheek ter wereld

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.