Volledig scherm
Het logeerhuis van de gemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk is bedoeld voor inwoners uit die gemeenten die in een crisissituatie terecht zijn gekomen. Deze foto is geënsceneerd. © ANP XTRA

Logeerhuis voor gezinnen in noodsituatie wacht na een jaar nog op eerste gasten

HILVARENBEEK - Het logeerhuis dat eind 2018 werd geopend door de gemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk om gezinnen in noodsituaties op te vangen, is na bijna een jaar nog altijd niet gebruikt. De voorwaarden voor een toewijzing van het logeerhuis zijn daarom versoepeld.

De proef met het logeerhuis is een samenwerking van de drie ‘GHO-gemeenten’ met woonstichting Leystromen. Die heeft op een niet bekendgemaakte locatie een woning beschikbaar gesteld voor het project. Het logeerhuis telt zes bedden en voorziet in de opvang van één gezin tegelijk. Het gaat dan om gezinnen die door omstandigheden buiten hun schuld om dakloos zijn geworden en die niet terecht kunnen bij familie, vrienden of maatschappelijke instanties.

Een vechtscheiding waarbij de kinderen in het gedrang dreigen te raken is een ander voorbeeld van een noodsituatie. Ook als er bijvoorbeeld sprake is van huiselijk geweld kan een gezin terecht in het logeerhuis om verdere escalatie te voorkomen. In het geval van zo’n ‘time-out’ moet er na drie maanden teruggekeerd worden naar de eigen woning.

Twee situaties opgelost

Quote

Er hoeft geen sprake meer te zijn van ‘acute dreiging’ om in aanmerking te komen voor een verblijf in de logeerwo­ning.

Het project kost de drie gemeenten samen 12.000 euro per jaar. Ook Leystromen draagt een deel van dat bedrag bij. Onlangs vroeg de VVD-fractie in Hilvarenbeek het college om een overzicht van de lopende sociale projecten in de gemeente. Uit de beantwoording blijkt dat het logeerhuis tot nu toe nog niet is gebruikt. Er waren wel twee situaties waarbij een gezin of persoon in aanmerking kwam voor een verblijf, maar die kandidaten wisten uiteindelijk zelf een oplossing te vinden voor hun situatie.

Volgens de gemeente Hilvarenbeek zijn onlangs de voorwaarden voor het gebruik van de woning wat versoepeld. Zo hoeft er niet per se meer sprake te zijn van ‘acute dreiging’, maar het moet wel nog steeds gaan om een crisissituatie. Of iemand in aanmerking komt voor een plaatsing in de woning wordt bepaald door de zorgprofessionals van de drie gemeenten. Voorwaarde is wel dat het om inwoners van Goirle, Hilvarenbeek of Oisterwijk gaat.

Oorspronkelijk zou de pilot met de logeerwoning lopen tot de zomer van 2020. Omdat er tot op heden nog geen gebruik is gemaakt van de logeerwoning, wordt die termijn mogelijk ingekort. Als er voor december 2019 geen gebruik is gemaakt van de woning, dan stopt de pilot eind dit jaar, zo laat een woordvoerster van de gemeente Hilvarenbeek weten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.