Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

kaartLOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De cijfers liegen er niet om. Gezamenlijk verwachten de 355 gemeenten die Nederland telt, bijna 11 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te ontvangen. Dat is 6,3 procent meer dan in 2019. 

Kijken we naar individuele gemeenten, dan wordt in Loon op Zand de hoogste stijging verwacht. Met dank aan de afvalstoffenheffing die met 40 procent stijgt. Maar ook met dank aan de forse verhoging van de toeristenbelasting en de vele bezoekers die de Efteling jaarlijks trekt.

Gemeenten die na Loon op Zand volgen, liggen opvallend genoeg allemaal in de provincie Noord-Brabant. Het gaat om Laarbeek (24,3 procent), Cuijk (22,9 procent) en Etten-Leur (22 procent). Heeze-Leende is de enige Brabantse gemeente die een daling verwacht.

Wat zijn gemeentelijke heffingen?

Bij lokale heffingen moet gedacht worden aan een aantal verschillende zaken. De belangrijkste zijn onroerendezaakbelasting (ozb), de reinigingsheffing en de rioolheffing. 

De opbrengst uit de ozb stijgt met gemiddeld 4,7 procent en dat heeft onder meer te maken met de gemiddelde woningwaarde (WOZ-waarde), die vorig jaar het hoogste niveau ooit bereikte. 

De opbrengsten uit de reinigingsheffing zijn met ruim 8 procent gestegen omdat de verwerkingskosten van afval flink omhoog zijn gegaan. 

En dan is er natuurlijk ook nog het gebruik van het riool dat belast wordt met de rioolheffing. Gemeenten halen hier gezamenlijk 2 procent meer mee op dan in 2019.

Toeristen en parkeren

Heffingen zoals toeristenbelasting en parkeerheffingen zorgen vooral in grote steden zoals Amsterdam voor een grote inkomstenbron.

Opbrengst gemeentelijke heffingen, begroting 2020.
Volledig scherm
Opbrengst gemeentelijke heffingen, begroting 2020. © CBS

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.