Volledig scherm
Gemeenteraad van Loon op Zand bijeen voor de opiniërende vergadering. © Nico Snels/BD

Loonse raad houdt hart vast voor financiële tegenvallers

KAATSHEUVEL - Het bescheiden investeringslijstje van de nieuwe Loonse coalitie biedt toch voldoende stof voor politiek debat, zo bleek in de opiniërende raadsvergadering. ,,Kunnen we dat geld niet beter anders besteden?”  

Het echte vuurwerk bleef uit, maar de oppositie in de Loonse raad zet de nodige vraagtekens bij diverse plannen van de coalitiepartijen GemeenteBelangen, Voor Loon en VVD. Dat werd donderdagavond heel duidelijk in de discussie over het bestuursakkoord ‘Schouders eronder, samen vooruit'. 

Gat in de begroting

Over één ding zijn alle fracties het wel roerend eens: het financiële koord van de gemeente is flinterdun. Er hoeft niet veel te gebeuren of er valt een gat in de begroting. ,,Maar hopen dat we dit jaar geen grote tegenvallers krijgen", zei VVD-fractievoorzitter Suzan Mandemakers. 

Een wens die wethouder Frank van Wel graag onderschrijft, want ook hij maakt zich 'grote zorgen’ over met name de hoge kosten in het sociaal domein. 

Waarom 50.000 euro voor recreatie?

Namens Pro3 uitten Peter Flohr en de nieuwe fractievoorzitter Louis Laros hun bedenkingen bij meerdere voornemens uit het programma. ,,Zijn er op dit moment geen belangrijkere zaken dan de groengeleiding bij de ingang van onze dorpen waar het college nu 95.000 euro voor uittrekt? En waarom 50.000 euro reserveren als stimuleringsbudget voor recreatie, terwijl er geen plannen zijn? Met dat geld had de toeristenbelasting minder omhoog gehoeven.”

Niet met lege handen 

Fractieleider Bart van Drunen van Voor Loon is het daar niet mee eens. ,,Die paar centen hadden ook weinig zoden aan de dijk gezet. Het geld kan gebruikt worden voor toeristische initiatieven. De wethouder is op verzoek van de raad in gesprek met de sector om de breuk te lijmen en we kunnen hem niet met lege handen op pad sturen.” 

Volgens Van Wel groeit er weer een pril vertrouwen tussen de ondernemers en de gemeente en is het zaak om de 50 mille beschikbaar te houden. 

Evenementensubsidie 

CDA-voorman Gerben Burgmans hekelde het collegevoorstel om de evenementensubsidie te verminderen. Dit raakt verenigingen, stichtingen en organisatoren en dat is volgens hem in strijd met de toezegging dat zij financieel zouden worden ontzien. 

De Start moet blijven

Dat basisschool De Start in De Moer open moet blijven, staat voor de Loonse raad als een paal boven water. Volop bijval was er dan ook voor het hartstochtelijke pleidooi van inspreker Maaike van den Bersselaar namens de ouders. Maar de inwoners willen verder kijken dan de school en gaan daarom binnenkort de toekomst van hun dorp bespreken.         

  1. Respect voor het besluit van Bert Schellekens tijdens afscheid van de raad

    Respect voor het besluit van Bert Schelle­kens tijdens afscheid van de raad

    GOIRLE - Als een ‘Alice in Wonderland’ had Bert Schellekens zijn eerste tijd als wethouder in Goirle ervaren. Na 1 jaar en negen maanden moest hij toegeven niet in dat land thuis te horen. ,,Al je enthousiasme ten spijt", zo zwaaide burgemeester Mark van Stappershoef Schellekens dinsdagavond uit. Schellekens zelf keek toch in tevredenheid terug. ,,Hoewel ik er wel verschrikkelijk van baal dit besluit te moeten nemen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.