Volledig scherm
Collectie Redhead days, foto Ronny de Nijs. Op de foto: Lotte Smits. © Ronny de Nijs

Lotte en Niels uit Udenhout zijn ambassadeurs van Redhead Days

TILBURG/UDENHOUT - Redhead Days heeft zo’n honderd roodharige ambassadeurs in de stad. Lotte (5) en Niels (4) Smits uit Udenhout horen tot dat selecte gezelschap. Lotte heeft licht rood haar, met soms een blonde lok, haar broertje Niels heeft feller rood haar. ,,Nee, ik word nooit gepest”, zegt Lotte. ,,Kinderen op school vinden mijn haren mooi, dat zeggen ze vaak.” Lotte heeft posters van Redhead Days op school op het prikbord gehangen en dat trok bekijks.

In het weekend gaan de twee naar het Pieter Vreedeplein. Daar zijn tijdens Redhead days kinderspelen. Zo mogen ze met afbeeldingen van beroemde roodharigen op de foto. Moeder Martine wil dat haar kinderen het gevoel krijgen dat ze bijzonder zijn, daarom gaf ze ze op als ambassadeur. 

,,Er zijn niet zoveel mensen met rode haren. Rood zit in de familie: zussen van mijn oma hadden rode haren en mijn man op jonge leeftijd ook. Oma zei vroeger: ik hoop dat mijn kleinkinderen geen rode haren krijgen. Ze was bang dat ze gepest zouden worden. Daar merk ik niets van. Als Lotte en Niels zichzelf tekenen dan maken ze een poppetje met een rode bos haren.”

Volledig scherm
Collectie redhead days. Op de foto: Niels Smits. © Ronnie de Nijs

Heel Holland Bakt

Simone Trouw (10) uit Tilburg is ook ambassadeur. Haar moeder Maaike (geen rood haar) is vrijwilliger bij het evenement. ,,Ik hoorde leuke verhalen over Redhead Days en had mijn dochter al eerder beloofd een keer te gaan kijken. Simone wordt niet gepest, maar ze vindt rood haar ook niet altijd leuk. Ik zag een groep van tien roodharigen door de stad lopen en besloot om mezelf aan te melden. De stad omarmt Redhead Days. Ik heb Cas Wolters, finalist van Heel Holland Bakt benaderd, hij heeft rood haar en geeftnu  in de keuken van het Van der Valk Hotel les in bakken.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.