Het torenpad in Moergestel
Volledig scherm
Het torenpad in Moergestel © Tom Tacken

‘Maak van Moergestels Midden geen postzegel’, zegt Senioren Vereniging Oisterwijk

MOERGESTEL - Het groene gebied in het hart van Moergestel leent zich niet voor een postzegelplan. Dat signaal geeft Senioren Vereniging Oisterwijk af in haar zienswijze bij het bestemmingsplan Moergestels Midden.  

De Oisterwijkse projectontwikkelaar Patrick aan de Stegge wil 5 bouwkavels voor vrijstaande woningen uit gaan geven in een deel van het gebied tussen Torenpad, Prinses Margrietstraat, Rootven en Kerkstraat. Hij heeft daartoe grond van de familie Smolders aangekocht.

De SVO wil dat er een plan komt voor het héle gebied, dus inclusief de gronden van de families Ketelaars en Van Hulten. In het verleden is een gezamenlijk plan van de drie families echter op niets uitgelopen.

Uitwegen via de Roozendries

Bedoeling is dat de kopers van de 5 kavels via de Roozendries gaan uitwegen op de Prinses Margrietstraat. De SVO stelt vraagtekens bij de veiligheid van die ontsluiting. 

Maar het plan van Aan de Stegge zou ook niet aansluiten op de woonbehoefte in Moergestel. De SVO pleit daarom voor een totaalplan waarbinnen zowel starters als senioren aan hun trekken komen. 

Lees verder onder de kaart

Volgens de SVO is in Moergestel een schrijnend tekort aan geschikte seniorenwoningen vlakbij de voorzieningen in het centrum: ‘In de laatste jaren zijn daar nauwelijks seniorenwoningen gebouwd. In het plan Reuselhof zijn 4 seniorenwoningen gebouwd en in het Korenkwartier zijn 6 levensloopbestendige woningen gepland.’ 

Die laatste woningen voldoen volgens de SVO niet aan de rollatorgeschikte eisen van Woonkeur Plus en zouden daarom niet geschikt zijn voor senioren die langer thuis willen blijven wonen.

Centrumplan in stukjes

2003. Aannemers Janssen en Op ‘t Hoog presenteren de gemeente een centrumplan. In het hart van Moergestel zien zij kans 200 woningen te bouwen. Verhuizing van de Jumbo naar het gebied komt later ook aan de orde.

2006. Woonwijze koopt het terrein van de verlaten schoenfabriek AvanG aan de Schoolstraat. Later voegen zij daar het ernaast liggende perceel van garage Van Balkom aan toe.

2009. Janssen en Op ‘t Hoog gooien de handdoek in de ring. Het lukt niet om met de 19 grondeigenaren op één lijn te komen. Het centrumplan wordt in stukjes opgeknipt.

2011. De gemeente gaat met Janssen en Op ‘t Hoog om de tafel over woningbouw op de plek van de voormalige ouderensoos Roozendries aan de Prinses Margrietstaat. De aannemers mogen daar gaan bouwen als onderdeel van een deal rondom nieuwbouw van cultureel centrum Den Boogaard.

Volledig scherm

2012. De families Smolders, Ketelaars en Van Hulten slaan de handen ineen. Op hun grasvelden zien ze ruimte voor 17 grondgebonden woningen. Het komt er niet van.

2014. Oplevering van 49 woningen, huur en koop, van Moers Midden op het AvanG-terrein.

2016. Janssen en Op ‘t Hoog bouwen 9 patiowoningen in het plan Rozendries (met nog maar één o).

2018. Woonwijze draagt het tweede deel van Moers Midden over de aannemerscombinatie van Janssen en Op ‘t Hoog.

2019. De familie Smolders verkoopt zijn grond aan de Oisterwijkse projectontwikkelaar Patrick aan de Stegge, die achter de woningen aan de Roozendries vijf bouwkavels in de markt wil gaan zetten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.