Volledig scherm
PREMIUM
Een legale sanering, zoals op deze foto, is met allerlei voorzorgsmaatregelen omgeven. De omgevingsdienst controleert hier ook. Op malafide bedrijven die stiekem hun gang gaan daarentegen, ontbreekt nog vaak het zicht. © Pix4Profs / Joris Buijs

Malafide asbestcowboys worden voortaan op de huid gezeten

TILBURG - Bedrijfjes die stiekem asbest saneren gaan in Brabant nog te vaak vrijuit, blijkt uit gegevens van de omgevingsdiensten. In Midden- en West-Brabant worden gerichte acties aangekondigd om de pakkans voor illegale asbestverwijderaars te vergroten.

De Omgevingsdienst Midden en West-Brabant (OMWB) kondigt aan het blikveld naar de ‘echte boefjes’ te verleggen. Verdachte bedrijven worden buiten werktijd gevolgd. Hun administratie wordt tegen het licht gehouden. De eerste resultaten worden komende tijd verwacht, zegt Robert Hoogveld, coördinator asbest bij de OMWB. ,,We hebben bij een aantal bedrijven in de buurt van hun poort gestaan, om te zien of daar buiten werktijd onbestickerde busjes vertrekken voor mogelijk duistere zaken. Dat gebeurde, maar het heeft ons nog niet geleid naar een illegale sanering.” Hoogveld denkt dat het een kwestie van tijd is tot hij een saneerder op heterdaad betrapt. In zo’n geval kan de omgevingsdienst onder meer zelf optreden of dat overlaten aan het Openbaar Ministerie. ,,Dan gaan ze het strafrecht in.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.