Volledig scherm
Moluku Tilburg krijgt het Gouwe peerke uit handen van voorzitter Aziza Aboulkacem (midden) © Organisatie Gouwe Peerke

Maluku Tilburg wint Gouwe Peerke 2019

TILBURG - Op dinsdag 14 januari, de sterfdag van Peerke Donders, heeft Maluku Tilburg de verkiezing van het Gouwe Peerke 2019 gewonnen. De wisselbokaal en de geldprijs van 1500 euro werd in ontvangst genomen tijdens de uitreiking in Het Peerke Donders Paviljoen. Tijdens de bijeenkomst was ook burgemeester Weterings aanwezig.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van dit jaar, overhandigde de burgemeester de winnaar van vorig jaar (Slachtofferhulp Tilburg) de definitieve bokaal.

Jonge organisatie

Dit jaar had de verkiezing het thema: ‘vrijheid en bevrijding’. De jury complimenteerde in haar rapport alle vrijwilligers van de genomineerde organisaties die zich allemaal op hun eigen manier en met eigen interpretatie inzetten voor de vrijheid van mensen voor wie dit juist niet vanzelfsprekend is. 

De toekomstgerichte en verbroederende visie van Maluku Tilburg sprak de jury erg aan. Denis Hendrickx tijdens zijn voordracht uit het juryrapport: ,,Deze jonge organisatie timmert nog maar kort aan de weg. Met bewustwordingsactiviteiten draagt ze bij aan de integratie van de Molukse gemeenschap binnen het algemeen maatschappelijk en cultureel leven van onze stad en regio. Sterk hiërarchisch denkende en handelende nazaten van naar hier gekomen KNIL-soldaten zochten en zoeken naar vrijheid rond eigenwaarde en een waardevolle plaats binnen de hedendaagse samenleving. Maluku wil integratie bevorderen. Niet door de oude verbanden met een sterke familiale binding los te laten, maar door wegen naar een bredere samenleving in te slaan en de paden daarvoor begaanbaar te maken en te houden. We hopen dat de toekenning van het Gouwe Peerke een extra stimulans is om op de ingeslagen weg verder te gaan en daarmee ook een bredere erkenning te krijgen binnen de samenleving.”

Peerke Donders

De andere twee genomineerden, Prima Zorg & Welzijn en Stichting Verkeersregelaars Goirle, ontvingen elk een bedrag van 500 euro.

De verkiezing van het Gouwe Peerke vindt sinds 2010 jaarlijks plaats en is een initiatief van de Stichting Gouwe Peerke. Traditiegetrouw vindt de uitreiking van de wisselbokaal met cheque plaats op de sterfdag van Peerke Donders op 14 januari. De jury verkiest jaarlijks binnen het voor dat jaar vastgestelde thema een organisatie, persoon, vereniging of stichting uit de regio 013 met een barmhartig karakter. Eerder werden onder andere De Zonnebloem, Tante Pollewop en Geen Honger in De Wijk en Slachtofferhulp Tilburg met de titel beloond.

  1. ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakkelijk’, vindt de raadsman van R.
    PREMIUM

    ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakke­lijk’, vindt de raadsman van R.

    TILBURG - Roy R. uit Tilburg had gesmeekt om hulp, van wie dan ook. Nadat hij het huis uit moest, en zijn moeder hem niet hielp aan zijn medicatie, ging het mis. Hij schold twee agenten helemaal verrot. Onder meer. ,,Maar ik geef het je te doen. Zo'n jongen, net 18, zonder inkomen, zonder dak, zonder medicijnen en die moet zich dan toch nog aan de regels houden. Bij Jeugdzorg en Reclassering zijn tekorten en wordt hij niet geholpen. Eigenlijk gênant dat het zo gaat", vindt zijn raadsman.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.