Volledig scherm
Duizend dode bijen vond imker Anton van de Griend bij zijn bijenstal op Landpark Assisië. © Marlies Van Iersel

Massale bijensterfte op Landpark Assisië

BIEZENMORTEL - Imker Anton van de Griend trof donderdagochtend bij zijn bijenstal op Landpark Assisië in Biezenmortel duizenden dode bijen aan. De diertjes hadden de tong uit hun bekje hangen, aldus Van de Griend. 

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft monsters van de dode bijen genomen voor verder onderzoek. Het vermoeden bestaat dat de oorzaak gezocht moet worden in (landbouw)gif.  Van de Griend sluit vandalisme als oorzaak uit, omdat alle volken die de imker houdt op het Landpark in gelijke mate zijn getroffen. 

Collega-imkers geïnformeerd

Vooral de vliegbijen, die erop uitgaan om honing te halen, zijn dood. Zij hebben de bijen in de kast besmet. De koningin blijft volgens Van de Griend in zo'n geval altijd leven. Collega-imkers in Udenhout, Haaren en Helvoirt zijn op de hoogte gebracht, maar zij hebben voor zover bekend geen problemen met hun volken. 

Woensdag komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid over de oorzaak.

  1. Drankenhandel geraffineerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Drankenhan­del geraffi­neerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd

    Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist. De Dongense vrouw van S. (52) hoorde vier weken tegen zich eisen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.