Volledig scherm
Aart Strootman. FOTO MARCO DE SWART © Marco De Swart

Matthijs Vermeulenprijs voor Aart Strootman

TILBURG - Aart Strootman, oud-Tilburger en docent aan het  Fontys conservatorium in Tilburg, krijgt de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk ‘Shambling Emerge – after after party’. De componist en gitarist krijgt de prijs uitgereikt op 7 september 2019 tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht. Dan zal het werk ook uitgevoerd worden door de groep Kluster 5.

Het negen minuten durende werk ontstond na het zien van een improvisatie van Micha Mengelberg.  Het begint met een klankonderzoek van de verschillende instrumenten. De muziek klinkt zowel gecomponeerd als op ‘het moment ontstaan. Strootman brengt in dit werk improvisatie, klankonderzoek en het gebruik van een muzikaal ‘objet trouvé’ samen in een fascinerend en verrassend avontuur, aldus de jury.

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van 20.000,- euro wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten. 

Aart Strootman studeerde in 2010 cum laude af in Tilburg. Hij is leider van de ensembles FC Jongbloed en Temko en gitarist in de internationaal opererende band Stargaze.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.