Volledig scherm
Ad van Geel op zijn motorjacht Wies in de Piushaven kan niet uitvaren omdat een koppel meerkoeten hun nest hebben gebouwd op zijn boot. © Beeld Werkt

Meerkoeten ‘gijzelen’ schipper in Piushaven

Do 6 juni: Ze zijn agressief, ondankbaar, maar ja, ook net vader en moeder geworden. Schipper Ad van Geel kan de Piushaven niet verlaten omdat een koppel meerkoeten een nest heeft gebouwd op zijn boot. ,,De kleintjes krijgen iedere dag zwemles.”

,,Je moet snel die meerkoet wegjagen, anders legt-ie een nest aan.’ Het appje begin april kwam bij schipper Ad van Geel net te laat aan. Achter op zijn boot lag al een tweetal eieren. De 74-jarige kon het vervolgens niet over zijn hart verkrijgen om de ouders weg te jagen, laat staan met nest en al weg te varen. 

Nu wacht ‘ie geduldig tot het eind van deze week, dan verwacht Van Geel dat de laatste zwemles is afgerond. ,,Dat nest hadden ze binnen een paar dagen gemaakt, van alles wat ze in de haven vinden.”

In de aanval

Volledig scherm
Ad van Geel op zijn motorjacht Wies in de Piushaven kan niet uitvaren omdat een koppel meerkoeten hun nest hebben gebouwd op zijn boot. © Beeld Werkt

Het is een mooi beeld, vanaf ‘Wies’ - de boot is vernoemd naar zijn moeder - heb je zicht op pa meerkoet en twee jonkies. In het nest liggen nog meer eieren, maar die komen waarschijnlijk niet meer uit. ,,Oorspronkelijk waren het er zes, drie van de eieren kwamen uit, twee jonkies leven nog. De derde is een tijdje geleden verdwenen.”

Opgeslokt door kapers, een snoek of opgepeuzeld door de ratten? Wie zal het zeggen. Het is de cirkel des levens in de haven, volgens de schippers de ‘Biesbosch van het Zuiden’.

Niet dat de meerkoeten zelf ook maar enige dankbaarheid tonen. Samen met havenmeester Saskia Janssen legde de schipper een loopplankje aan voor de beesten, anders konden de nakomelingen niet meer op de treeplank komen waar het nest ligt. ,,Ze vielen me aan en probeerden me te pikken. Wat dat betreft zijn het echt terroristen ja. Als de eenden te dichtbij komen, vallen ze die ook aan. De eenden leggen het dan af hoor.”

Van Geel wacht nog even met het verlaten van de Tilburgse Piushaven met zijn boot ‘Wies’ tot de gevederde verstekelingen weer vertrokken zijn. ,,Ze trekken nog veel bekijks.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.