Menno van Gorp flikt het 'm voor de derde keer: Tilburgse breakdancer is beste van de wereld

VIDEOTILBURG - Met zijn 30 jaar is Menno van Gorp niet meer de jongste breakdancer. Toch heeft de uit Tilburg afkomstige Rotterdammer het zaterdagavond in India opnieuw geflikt. Van Gorp mag zich wederom wereldkampioen breakdance noemen. Op de vraag na afloop aan wie hij zijn titel op wilde dragen, zei Van Gorp nog bijna buiten adem: ,,Aan mijn nieuwe kind dat eraan komt. Mijn zoon!”

Van Gorp is ook de eerste danser die de Red Bull BC One World Final voor de derde keer heeft gewonnen. In 2014 (Parijs) en 2017 (Amsterdam) werd hij met zijn moves ook al tot de allerbeste uitgeroepen.

In Mumbai wist hij 15 andere deelnemers uit 14 verschillende landen te verslaan. In de laatste battle klopte hij voor het oog van de jury Killa Kolya uit Kazachstan (zie YouTube vanaf 1.45.50). ,,Die gast is een echte strijder", prees Van Gorp zijn tegenstander na afloop.

Quote

Aan mijn nieuwe kind dat eraan komt. Mijn zoon!

Menno van Gorp

,,Ik ben extreem blij dat ik nu 3 keer gewonnen heb, ik had dit niet durven dromen", aldus Van Gorp. ,,De battles waren niet makkelijk, normaal breaken we 3 rondes, maar mijn tegenstander Killa Koyla ging er vol in. In totaal hebben we 5 rondes gebattled, maar ik heb echt alles gegeven en gelukkig was dat voor vandaag genoeg.”

In 2024 staat breakdancen op het programma van de Olympische Spelen. Van Gorp hoopt er dan nog altijd bij te kunnen zijn.

Van Tilburg naar Rotterdam

Menno van Gorp groeide op in Tilburg-Noord, maar verhuisde binnen de stad al snel naar een 'bekakte wijk', zoals hij in 2014 tegen de site hiphopinjesmoel vertelde. Sinds zeven jaar woont hij in Rotterdam. ,,Het is in Rotterdam-Zuid veel rauwer dan in Tilburg, maar je maakt hier sneller contact”, aldus Van Gorp. ,, Ik woon in een wijk waar een groot gedeelte Turks is. Ik ben in Tilburg vooral opgegroeid in een Hollandse bekakte wijk en daar had ik niet veel mee.”

Als b-boy maakte Van Gorp deel uit van crews als Funky Styles, Hustle Kidz en de Franse formatie Def Dogs. Ook solo won hij tal van prijzen.  Hij combineert zijn liefde voor breakdance met een bestaan als fotograaf en beeldend kunstenaar.  Er is ook zijn kledinglijn Menno Leisure.

In 2014 vertelde hij tegenover de Volkskrant over zijn jeugd in Tilburg, waar hij op het Cobbenhagencollege zat:  ,,Ik ben er geboren en ging als klein jongetje vaak bij mijn neefjes Robin en Nicky Waterloo spelen. Zij waren al wat ouder, en wanneer we in hun huis in de Van Mierlostraat verstoppertje deden, draaiden ze op zolder keiharde hiphopmuziek. Daar is mijn passie voor breakdance ontstaan. Samen met andere crewleden namen we overal in Tilburg onze geluidsboxen mee. Zo oefenden we een tijdje in de fietsenstalling onder de Heuvel, maar daar werden we telkens weggestuurd. Uiteindelijk was de politie ons zo beu dat ze ons een vaste ruimte beloofden om te kunnen trainen.” Dat werd jeugdhonk Attak, tegenover poppodium 013.

Tegen hiphopinjesmoel zei hij in 2014: ,,Ik leef vooral van jureren en deelname aan battles, dus niet zozeer commerciële dingen. Ik ben altijd aan het trainen om beter te worden. Ik hoop het allemaal zo lang mogelijk te kunnen doen. Het beeldende kan ik langer doen dan breaken natuurlijk, maar ik zal altijd in de dans blijven hangen. Ik heb alleen mijn middelbare school afgemaakt en daarna ben ik keihard gaan trainen. Ik heb meer skills nodig dan breaken alleen, dus ik ben gaan schilderen en heb onlangs ook een bongo gekocht. Ik wil graag leven van iets wat ik tof vind om te doen.”

Volledig scherm
Menno van Gorp is opnieuw wereldkampioen breakdancen © Red Bull Media House - Marcel van Hoorn
Volledig scherm
Menno Van Gorp viert zijn overwinning. © AFP
Volledig scherm
Menno van Gorp viert zijn overwinning © Red Bull Media House - Marcel van Hoorn
Volledig scherm
Menno van Gorp is opnieuw wereldkampioen breakdancen © Red Bull Media House - Marcel van Hoorn
Volledig scherm
Menno van Gorp mag zich opnieuw de beste breakdancer ter wereld noemen. © AFP

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.