Volledig scherm
Een deel van de Regte Heide (boven) en het gebied Halve Maan daaronder, met het gelijknamige ven. © Google Maps

Miljoenen voor herstel beken, hei en vennen in Midden-Brabant

GOIRLE/DRUNEN - Midden-Brabantse natuurgebieden zoals de Regte Heide en de Kampina mogen de komende jaren rekenen op een opknapbeurt. Diverse natuurorganisaties en overheden steken over de hele provincie ongeveer 50 miljoen euro in bossen, vennen, heide en andere kwetsbare gebieden.

Onder Goirle wordt er werk gemaakt van het inrichten van een heidecorridor tussen de Regte Heide en het gebied Halve Maan, bekend van het gelijknamige ven. Het Brabants Landschap laat dat uitvoeren. Het waterschap De Dommel coördineert maatregelen voor herstel van de beken Reusel en Grote Beerze, inclusief verdrogingsbestrijding in de omliggende natuurgebieden.

In de Kampina wordt droge heide extra gemaaid en op Plantloon bij Drunen laat Natuurmonumenten het Kikkerwiel uitbaggeren.

De miljoeneninvestering is een gevolg van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) dat de provincie in 2015 heeft gelanceerd. De bedoeling is dat de hoeveelheid stikstof en ammoniak in de natuur afneemt. Die zijn schadelijk voor mossen en werken als mest op de bodem. Dat is fnuikend voor planten die juist gewend zijn aan de schrale Brabantse zandgronden. 

  1. Files van meer dan honderd auto's in Willemsbuiten: ‘Geluk dat er nog niks is gebeurd’

    Files van meer dan honderd auto's in Willemsbui­ten: ‘Geluk dat er nog niks is gebeurd’

    TILBURG- Een ochtend- en avondspits in de Bernard Leenestraat, de enige straat van en naar de nieuwbouwwijk Willemsbuiten. Meer dan honderd auto’s proberen ‘s ochtends de drukke Goirleseweg op te rijden, waardoor een wachttijd van vijftien tot twintig minuten ontstaat. De bewoners spreken van een ‘gevaarlijk oversteekpunt’ voor fietsers en zijn bang dat het alleen nog maar erger wordt in de groeiende wijk.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (28%)
1212 stemmen