Volledig scherm
Een deel van de Regte Heide (boven) en het gebied Halve Maan daaronder, met het gelijknamige ven. © Google Maps

Miljoenen voor herstel beken, hei en vennen in Midden-Brabant

GOIRLE/DRUNEN - Midden-Brabantse natuurgebieden zoals de Regte Heide en de Kampina mogen de komende jaren rekenen op een opknapbeurt. Diverse natuurorganisaties en overheden steken over de hele provincie ongeveer 50 miljoen euro in bossen, vennen, heide en andere kwetsbare gebieden.

Onder Goirle wordt er werk gemaakt van het inrichten van een heidecorridor tussen de Regte Heide en het gebied Halve Maan, bekend van het gelijknamige ven. Het Brabants Landschap laat dat uitvoeren. Het waterschap De Dommel coördineert maatregelen voor herstel van de beken Reusel en Grote Beerze, inclusief verdrogingsbestrijding in de omliggende natuurgebieden.

In de Kampina wordt droge heide extra gemaaid en op Plantloon bij Drunen laat Natuurmonumenten het Kikkerwiel uitbaggeren.

De miljoeneninvestering is een gevolg van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) dat de provincie in 2015 heeft gelanceerd. De bedoeling is dat de hoeveelheid stikstof en ammoniak in de natuur afneemt. Die zijn schadelijk voor mossen en werken als mest op de bodem. Dat is fnuikend voor planten die juist gewend zijn aan de schrale Brabantse zandgronden. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.