Volledig scherm
Impressie van de voorgevel en entree van MindLabs, met links de LocHal. Naast een centrale hal met behoud van de spanten van Hal-70 komt nieuwbouw. © Ector Hoogstad Architecten

Mindlabs Tilburg heet nieuwe huurders welkom

TILBURG - Het definitief ontwerp voor Mindlabs is afgerond en heeft de zegen van Welstand. De gemeente lost dit najaar al een schot voor de boeg om nieuwe huurders te lokken voor dit Tilburgse ‘paradepaardje van de nieuwe economie’. 

Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten heeft een heel eigen gezicht, maar past in de architectuur van de andere gebouwen in de Spoorzone, constateerde Maarten Raaijmakers deze week namens de Omgevingscommissie. ,,Het is geen concurrentie voor de naastgelegen LocHal, maar heeft een eigen identiteit'.  Beide gebouwen blijven onderling verbonden. 

De aanbesteding voor dit gebouw voor ‘een mix van interactieve technologieën en menselijk gedrag’ is gestart. De gemeente is opdrachtgever en eigenaar. Ze mikt op start bouw in juni volgend jaar, de oplevering is inmiddels geprikt op 1 januari 2022. Partners en huurders zijn de Fontys Hogeschool Journalistiek - dat zijn eigen deel financiert - Tilburg University, ROC Tilburg en DPG Media. 

Leegstand verkleind Zwijsen huurt meer 

Het project is niet onomstreden, ook omdat de gemeente welbewust bouwt voor leegstand. Die is bij de start echter al iets minder - nog ‘slechts’ 2300 vierkante meter - omdat uitgeverij Zwijsen in het vrije gedeelte eenderde meer huurt dan aanvankelijk was afgesproken. 

Op aandrang van de gemeenteraad wordt serieus werk gemaakt van de werving van nieuwe huurders. Die begint formeel zodra er bouwactiviteit te zien is. Maar het evenement ‘Beyond media’ op 21 november in de LocHal is al een voorschot daarop. De gemeente heeft, dankzij vooral steun van de provincie, 1,7 miljoen euro beschikbaar om het leegstandsrisico op te vangen. De eerste twee jaar wordt uitsluitend gemikt op huurders die passen in  het concept, daarna kan het ook aan andere partijen worden aangeboden.     

Volledig scherm
'Veel ritmiek en variatie', zo oordeelt de Omgevingscommissie over de gevel van MindLabs vanuit de Smederijtuin. De bestaande muur blijft behouden en wordt 'opengemaakt'. Links de ruimte van RAW, rechts ligt de Boemel. © Ector Hoogstad Architecten

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.