Volledig scherm
Dichteres Karla Witjens op de brug met de lange dichtregel. © Ron van Kuijk

Moerenburg: dichtregel van 10 meter lang

TILBURG - Eén van de mooiste plekken van het Tilburgse buurtschap Moerenburg verdient een mooi gedicht. Dus prijkt daar sinds zondagmiddag een dichtregel van 10 meter lang.  

De in azobehout gefreesde dichtregel is geschreven door Karla Witjens uit Tilburg en kreeg een plaats op het  voetgangersbruggetje over de over de Voorste Stroom aan de Kommerstraat.

Het project werd opgezet onder auspiciën van de Vereniging Behoud Moerenburg. Woordvoerder Henk Naaijkens: ,,Het idee ontstond vanuit de inspiratie om cultuur en natuur in de openbare ruimte samen te brengen, zonder het bestaande natuurlijke evenwicht te verstoren. De dichtregel is speciaal voor deze plek geschreven, met als achterliggende gedachte de passerende wandelaar te prikkelen of te verrassen. Even los te weken van de dagelijkse besognes die vervreemding van natuur en landschap in de hand werken. De woorden krijgen hun betekenis en worden een gedicht door interactie van tekst, lezer en de natuurlijke omgeving.”

Zwaan-kleef-aan

Witjens, die het gedicht zondagmiddag voordroeg en het samen met Marlous Mutsaers onthulde, vindt het een hele eer dat haar dichtregel een plek kreeg in Moerenburg. ,,Ik woon vlakbij en wandel hier vaak, dus dan is het leuk om je werk hier voortaan terug te zien. Maar het mooiste is de manier waarop dit tot stand is gekomen. Als een soort van zwaan-kleef-aan met heel veel vrijwilligers en een succesvolle crowdfundingsactie.”

De dichtregel luidt als volgt: elke dag staat hier de wereld voor je op zijn kop wanneer je gedachten in het water glijden zich wortelen als bomen zonder grond met takken die rimpelend langs vissen strijken in een oogopslag alles samenkomt terwijl een eend over wolken zwemt wiegt de brug in de lucht een dansende vlek of spiegelt het water je maar wat voor.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.