Volledig scherm
PREMIUM
Koninklijke Eijsbouts in Asten restaureerde in 2019 enkele klokken uit de beiaard van het koninklijk paleis in Portugese Mafra, gegoten door Willem Witlockx. © Jean Pierre Reijnen

Moergestelnaar goot klokken voor de koning van Portugal, maar wie kent Willem Witlockx?

VIDEOMOERGESTEL - Quispel, de dorpskwis van Moergestel, heeft het dorp binnenkort weer in zijn greep. Deze vraag zou niet misstaan: ‘De naam van welke plaatsgenoot, geboren in 1669, wordt in Portugal met eerbied uitgesproken?’ Antwoord: Willem Witlockx.

De man goot in brons zowel kanonnen als klokken. Dat laatste deed hij zo voortreffelijk dat de Portugezen voor een beiaard van de in Moergestel nauwelijks bekende grootheid een groot restauratiefeest hebben bereid. 

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.