Volledig scherm
© Thinkstock

Mogelijk tientallen ‘oudjes’ gerold: binnen een uur pinnen verdachten duizenden euro’s

BREDA/TILBURG/WAALWIJK - Het klonk als een onheilspellende waarschuwing van officier van justitie Mark de Graaf, maandag bij de rechtbank in Breda. ,,Deze feiten zijn niet de enige die ze pleegden. Het zijn alleen degene die ik kan bewijzen.” Mogelijk beroofden de twee verdachten zelfs tientallen ‘oudjes’, zoals ze hun slachtoffers zelf noemden.

,,Een jonkie”, noemde De Graaf het slachtoffer van zakkenrollerij op 23 november vorig jaar in Waalwijk. De vrouw was 75 jaar oud en de jongste van alle acht slachtoffers waarbij de officier vindt dat Renata H. en Nico S. de daders zijn. Een vrouw van 83 in Goirle, van 91 in Tilburg, een Bladelse van 82, twee vrouwen van 75 en 83 in Nijmegen, één van 86 in Den Bosch en een even oude vrouw uit Tilburg. Bij allemaal werd de pincode afgekeken, de portemonnee gerold en werden binnen een uur tot soms duizenden euro's gepind. Pincodes werden afgekeken bij winkels of de parkeerautomaat van een ziekenhuis.

Quote

Dit is hun manier van leven. Ze zijn goed in wat ze doen, kunnen kennelijk goed zakkenrol­len

Mark de Graaf, Officier van justitie

S. en H. zeiden niets bij de rechtbank in Breda. Ook bij de politie zwegen ze al. H. zei nog tegen de rechter dat ze bedelde, maar volgens De Graaf is zakkenrollen hetgeen waarmee ze bezig is. ,,Dit is hun manier van leven. Ze zijn goed in wat ze doen, kunnen kennelijk goed zakkenrollen. Heeft er misschien ook wel mee te maken dat ze alleen bejaarden zoeken, makkelijke prooien.'' Van S. is in elk geval bekend dat hij komt uit een familie van zakkenrollers, jarenlange expertise. Zelf zijn de twee ook al eerder veroordeeld voor zakkenrollen. 

Onderin de rollator

Moet gezegd, het werd de twee soms ook makkelijk gemaakt. Eén vrouw legde haar portemonnee gewoon onderin de rollator. Maar de aanklager wijst op telefoongesprekken die zijn getapt, de plekken waar de telefoons steeds waren ten tijde van de diefstallen én het pinnen. Hij wees op camerabeelden waarop H. en S. te zien zijn. Voldoende bewijs, oordeelde hij en eiste tweeënhalf jaar cel.

Broers en zussen 

Advcoaat Caspar Jansen pleitte onder meer voor vrijspraak, omdat veel herkenningen op de camerabeelden niet goed waren. ,,S. en H. hebben veel broers en zussen die er bijna hetzelfde uitzien.” Bovendien zouden er meer mensen gebruikmaken van de telefoons van de verdachten. De rechtbank doet 16 december uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.