Volledig scherm

Mogelijk weer fietsers in centrum

WAALWIJK - Mogelijk kunnen fietsers binnnenkort ook 's middags weer door het centrum van Waalwijk rijden.

De gemeente heeft de Waalwijkse Ondernemers Federatie (WOF) hierover om advies gevraagd.

Na het aanleggen van de wandelpromenade in het winkelhart van Waalwijk geldt daar een ander regime voor fietsers. Die mogen na 12.00 uur niet meer in de Grotestraat en de Stationsstraat rijden. Dat is dan het exclusieve terrein voor wandelaars, met aanwonenden en leveranciers als uitzonderingen; zij mogen met hun auto in het centrum rijden.

Volgens wethouder Jan van Groos (ChristenUnie, verkeer) heeft het plan om fietsers 's middags weer toe te laten vooral een economische achtergrond. "Het creëert extra beweging en extra passanten in het centrum. Mensen kunnen weer tot voor de winkels komen. We verwachten daarvan een impuls voor het centrum."

Van Groos kent de praktijk in Den Bosch waar eenzelfde beweging heeft plaatsgevonden. Ook daar is het fietsverbod in het centrum losgelaten. "Daar blijkt dat voetgangers en fietsers goed rekening houden met elkaar." De wethouder benadrukt dat het loslaten van de regel, als dat al doorgaat, alleen voor fietsers zal gelden en niet voor scooters, brom- en snorfietsen. "Die zorgen voor te veel overlast."

De gemeente Waalwijk wil niet eigenmachtig de maatregel terugdraaien. Vandaar dat de WOF om advies is gevraagd. "Dat is ook de club waarmee we destijds afspraken gemaakt hebben over een fietsloos centrum. Ondernemers hebben een belangrijke stem in deze kwestie", aldus Van Groos.

Die zijn vooralsnog niet enthousiast, laat WOF-voorzitter Tiny Voogd weten. "We denken niet dat deze maatregel een grotere loop teweeg zal brengen. Wij zien meer heil in het organiseren van meer activiteiten in het centrum. Daarnaast is de regel nu helder, mensen zijn er aan gewend. Ondernemers horen we er nauwelijks over klagen. Veranderen geeft onduidelijkheid. Bijvoorbeeld: mogen alleen fietsen weer in het centrum of ook fietsen met een hulpmotortje?"

Daarnaast vreest de WOF-voorzitter dat als fietsers weer door het centrum rijden, ook de snellere tweewielers gemakkelijker diezelfde route kiezen. "En voor winkelend publiek zijn brommers en scooters echt vervelend. Controleren en optreden is nu ook al een probleem, dat zal straks niet anders zijn."

Het WOF-bestuur vergadert volgende week over de vraag van de gemeente. Voogd: "Alle bestuursleden hebben er de afgelopen weken over nagedacht en ondernemers geraadpleegd". Na de bestuursvergadering van volgende week geeft de WOF een officiële reactie aan de gemeente.

  1. Straf na opkomen voor invalide neef bij ijshockeywedstrijd:'Dit krijg je dus als je iemand in een rolstoel verdedigt'

    Straf na opkomen voor invalide neef bij ijshockeywedstrijd:'Dit krijg je dus als je iemand in een rolstoel verdedigt'

    TILBURG - Een Tilburger is door de politierechter in Breda veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een schadevergoeding van ruim 13.000 euro wegens de mishandeling van een 70-jarige man tijdens een wedstrijd van de Tilburg Trappers op 13 oktober vorig jaar. De verdachte zegt echter dat hij alleen maar opkwam voor zijn invalide neef, die door het slachtoffer werd geslagen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.