Monarh behoudt Michelinster: ‘Het blijft spannend’

videoMa 13 jan: De eigenaar van Monarh kreeg een jaar geleden bijna een hartaanval van het nieuws dat de zaak, als eerste Tilburgse restaurant ooit, een Michelinster behaalde. Vannacht kan ‘ie rustig slapen. Restaurant Monarh mag zijn ster voor het tweede jaar houden. Dat maakte Michelin op maandagmiddag bekend.  

Met zo'n ster kun je eigenlijk nooit op je lauweren rusten. Afgelopen jaar werd er bij Monarh voor twee sterren gekookt, om die eerste te kunnen houden, vertelde eigenaar Danny Kovacevic. Ze hebben een naam hoog te houden.

Volgens de gids is Monarh ‘verbazingwekkend en fascinerend’.

Archieffoto: Beter nieuws had Tilburg zich ruim een jaar geleden niet kunnen wensen: voor het eerst streek er een Michelinster neer in de stad. Vandaag maakte Michelin bekend dat restaurant Monarh de ster mag houden.
Volledig scherm
Archieffoto: Beter nieuws had Tilburg zich ruim een jaar geleden niet kunnen wensen: voor het eerst streek er een Michelinster neer in de stad. Vandaag maakte Michelin bekend dat restaurant Monarh de ster mag houden. © Beeld Werkt

‘Hartaanval’

De recensie in de Michelingids 2020.
Volledig scherm
De recensie in de Michelingids 2020.

Een jaar geleden wist Monarh de ster binnen te slepen. Op het moment van de bekendmaking wipte de stropdas van Kovacevic op zijn borst op en neer. ,,Ik denk dat ik een hartaanval krijg”, zei hij tegen chefkok Paul Kappé. 

De invloed van de ster werd meteen gemerkt: in diezelfde week kregen ze nog 150 boekingen extra voor januari. ,,Normaal zijn dat er zo’n vijftig. Dus ja, het doet wel wat voor je restaurant”, aldus Kovacovic. 

Op maandagmiddag was het team van Monarh weer bij de uitreiking. Kovacevic: ,,Natuurlijk blijft het spannend. Je vraagt zo veel van het team en dan is dit toch een soort beloning.” Of ze een tweede ster willen? ,,Je doet het voor een zo groot mogelijke glimlach bij de gasten. We zijn als team gegroeid en sterker geworden, we zien in de toekomst wel wat dat ons brengt.”

Prijzenregen

De Michelinster past in de ‘culinaire prijzenregen’ rond de jaarwisseling. Zo doken in oktober Monarh, Hofstede de Blaak, La Nouvelle Auberge en Kok Verhoeven op in magazine de Lekker als beste restaurants van de stad.  

Daarna volgde de bekendmaking van de Bib Gourmands (ook wel eens de ‘halve ster‘ genoemd): dat zijn Kok Verhoeven, Hofstede de Blaak en De Houtloods. Monarh stond er niet in: je kunt geen bib én een Michelinster hebben. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.