Volledig scherm
De zaak tegen Murat K. werd behandeld bij de Amsterdamse rechtbank de Bunker in Osdorp. © anp

Murat K. vrijgesproken van liquidatie Mahlerstraat in Tilburg

TILBURG/AMSTERDAM - Murat K. is door de rechtbank vrijgesproken voor de moord op de 48-jarige Hakki Yesilkagit. De Tilburger werd op 23 juni 2006 doodgeschoten in de Tilburgse Mahlerstraat. Hij zat op dat moment in zijn auto, vlakbij zijn woning, en werd door zes kogels van dichtbij geraakt.

Er is geen bewijs dat K. op het moment van de liquidatie in de Mahlerstraat is geweest, stelt de rechter. Er liggen weliswaar belastende verklaringen tegen K., maar de rechtbank kan de betrouwbaarheid daarvan niet vaststellen. 

Ze sprak K. ook vrij van een aanslag in 2006 met een handgranaat in Oosterhout. Daarbij raakte niemand gewond. Wel was er grote schade aan de woning, het ouderlijk huis van een man met wie K. ruzie had.

De uitspraak is een zware tegenvaller voor justitie. Die had 18 jaar cel geëist tegen K., wiens rechtszaak in de speciaal beveiligde rechtbank in Amsterdam werd behandeld. 

Willem Endstra

De politie stuitte tijdens haar onderzoek naar de moord op Yesilkagit op verdachten uit andere moordonderzoeken, onder meer die naar de liquidaties van Willem Endstra en crimineel John Mieremet.  Vastgoedhandelaar Endstra werd in mei 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid.  Mieremet werd in november 2005 doodgeschoten, in de Thaise badplaats Pattaya.

Criminelen Dino Soerel en Willem Holleeder worden door justitie gezien als opdrachtgevers voor de liquidaties. 

Justitie gaat ervan uit dat de Rus Namik A. - die de schoten op Endstra zou hebben gelost - eveneens bij de moord op Yesilkagit betrokken was. Hij kreeg echter tijdens zijn voorlopige hechtenis een hersenbloeding en overleed in 2012.

Nieuwe verdachten

Onlangs werden twee nieuwe verdachten opgepakt in het onderzoek naar de moord op Mieremet: de 38-jarige Özgur C. uit Alkmaar en Amsterdammer Jurmaine B. Justitie verdenkt hen ook van betrokkenheid bij de liquidatie van Yesilkagit.

C. stond eerder al terecht voor de moord op Endstra. In die zaak sprak de rechtbank hem en zijn medeverdachten vrij.

  1. Files van meer dan honderd auto's in Willemsbuiten: ‘Geluk dat er nog niks is gebeurd’

    Files van meer dan honderd auto's in Willemsbui­ten: ‘Geluk dat er nog niks is gebeurd’

    TILBURG- Een ochtend- en avondspits in de Bernard Leenestraat, de enige straat van en naar de nieuwbouwwijk Willemsbuiten. Meer dan honderd auto’s proberen ‘s ochtends de drukke Goirleseweg op te rijden, waardoor een wachttijd van vijftien tot twintig minuten ontstaat. De bewoners spreken van een ‘gevaarlijk oversteekpunt’ voor fietsers en zijn bang dat het alleen nog maar erger wordt in de groeiende wijk.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (28%)
1210 stemmen