Volledig scherm
Tilburg
Het Textielmuseum wint de Museumprijs van 2017 en wint daarmee 100.00 euro. In het midden museumdirecteur Errol van de Werdt. © Beeld werkt

Museumprijs naar TextielMuseum Tilburg

TILBURG - Opnieuw gaat de jaarlijkse Musemprijs naar Brabant. Nadat vorig jaar Kamp Vught in de prijzen viel, is het nu de beurt aan het TextielMuseum in Tilburg. 

Het museum krijgt 100.000 euro, een bedrag dat het naar eigen inzicht kan besteden. Van het geld koopt het museum een publieksvriendelijke weefmachine. Daarmee kunnen bezoekers zelf een ontwerp maken voor een theedoek en die na afloop van hun bezoek mee naar huis nemen. ,,Mensen komen als bezoekers binnen en gaan als maker weg. Dat is beleving", zegt museumdirecteur Errol van de Werdt.

Het Tilburgse museum was genomineerd in de categorie was dit jaar mode en design. Naast het TextielMuseum waren ook het Stedelijk Museum Den Bosch en Boijmans van Beuningen in Rotterdam genomineerd. 

De prijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij en de Museumvereniging en wordt jaarlijks uitgereikt. Om twee uur stapte een delegatie met Adriana Esmeijer van het Prins Bernhardfonds, Jeroen Branderhorst van de BankGiro Loterij en Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging het museumterrein op, zwaaiend met een cheque en een plaquette die het museum een jaar aan de ingang mag hangen. Circa honderd medewerkers van het museum wachtten de delegatie buiten op. 

Het museum kreeg in totaal 32.115 stemmen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.