stadscompomist anthony fiumara tilburg
fontys
Volledig scherm
stadscompomist anthony fiumara tilburg fontys © Beeld Werkt

Musici spelen in de lege stad. Nieuwe muziek in Tilburg

VIDEOTILBURG - De Tilburgse stadscomponist Anthony Fiumara heeft zes componisten gevraagd nieuwe muziek te schrijven voor de stad. De muziek wordt vanaf donderdag gespeeld in gebouwen in Tilburg waar vanwege corona nu niemand mag komen, onder meer in het Natuurmuseum, Café Kandinsky en Hall Of Fame.  De mini-concerten zijn online te zien.

De Stadscomponist heeft als taak om hedendaags gecomponeerde muziek beter onder de aandacht te brengen.  Eerder vroeg hij al om lokale componisten muziek te schrijven voor het carillon in de Heikese Kerk. Ook verzorgde hij een groot evenement in de LocHal met nieuwe muziek gebaseerd op verhalen van Tilburgers. 

Zeven solisten

Tracking Tilburg Online is het vervolg daarop. Van 23 april tot en met 4 juni is er wekelijks een nieuwe compositie op een Tilburgse locatie te horen. Het werk is van Fiumara zelf, drie van zijn studenten en drie Tilburgse componisten. Zeven solisten voeren de korte composities uit. 

Fiumara: ,,In deze tijd van binnen zitten en afwachten wilde ik Tilburg toch weer laten klinken. Ik nodigde componisten uit korte stukken te maken. Muziek voor plekken die normaal gesproken vol met mensen zitten maar nu doodstil zitten te wachten op het muzikale talent dat in de stad rondloopt.”

Op de internetsites

De concerten zijn onder neer te horen op de sites en andere online kanalen van muziekpodium De Link, de Stadscomponist.  Enkele namen van componisten: Vlad Chlek, Jacq Palinckx, Aura Bouw, Amin Ebrahimi, Frank Crijns en Mayke Nas.

Dit is het eerste miniconcert, in de Concertzaal. Cellist cello: Diederik Smulders speelt een compositie van Anthony Fiumara.

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.