Volledig scherm
Michiel Eikenaar © Nihill Facebook

Muziekwereld geschokt: Tilburgse blackmetalicoon (42) overlijdt in weekend van 'zijn' festival

TILBURG - Michiel Eikenaar, een van de grootste blackmetalzangers die Nederland ooit heeft gekend, is vrijdag op 42-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De Tilburger laat een vrouw en twee jonge kinderen na. De internationale muziekwereld reageert geschokt op zijn dood. ,,Michiel was echt een van de beste frontmannen en vocalisten die ooit geleefd heeft.”

Met het overlijden van Michiel Eikenaar hangt er een schaduw over het festival Roadburn in Tilburg, dat van donderdag tot en met zondag wordt gehouden. Eikenaar was jarenlang nauw betrokken bij het Tilburgse undergroundfestival en speelde er zelf ook een aantal keer met zijn eigen Nederlandse band Nihill.

Dat Eikenaar al langere tijd ernstig ziek was, was geen geheim, maar dat hij uitgerekend tijdens Roadburn zou komen te overlijden had niemand aan zien komen. ,,Hij maakte onderdeel uit van de Roadburn-familie”, laat artistic director Walter Hoeijmakers weten. ,,Michiel heeft jarenlang een significante rol gespeeld in de Tilburgse muziekscene. Zijn invloed is breed en permanent.”

Hommage

De collectieve rouw op Roadburn was vooral zaterdag goed voelbaar. In het Patronaat, een zaal tegenover poppodium 013, stonden de hele dag blackmetalbands geprogrammeerd die allemaal wel voor een deel beïnvloed zijn door het werk van Eikenaar. Zelfs Dodecahedron, zijn eigen en laatste band, besloot gewoon door te spelen en droeg de set op aan de overleden Tilburger.

Ondertussen blijven de reacties van over de hele wereld binnenstromen. ,,Michiel was extreem getalenteerd en zo’n aardig persoon. Hij heeft echt een aantal meesterwerken gemaakt”, zo laat de frontman van de Zweedse band Crown weten. 

,,Ik herinner mij nog toen ik hem met Nihill zag op Roadburn, een van de meest zieke shows die ik ooit in mijn leven heb gezien. Zo charismatisch en intens.”

Liefdevolle man

In een statement laat ook Nihill weten kapot te zijn van het nieuws. ,,Michiel was geliefd en gerespecteerd in de internationale blackmetalcommunity. Een leidende frontman en een fantastische liedjesschrijver, een groot visueel artiest, maar bovenal een vriendelijke en liefdevolle man.”

,,De dood komt voor ons allemaal. Het komt ook voor de sterkste, de helderste en meest geliefde mensen, en Michiel was dat allemaal en meer. Hij laat twee kleine, prachtige kinderen en een lieve vrouw na. Een hecht gezin dat hem altijd in deze moeilijke tijden gesteund heeft.”

Nihill werkte sinds 2016 aan het vijfde album ‘Seven Trumpets of Doom’, maar  vanwege het overlijden van Eikenaar is besloten om die plaat niet meer uit te brengen.

Wat is Roadburn?

Onder leiding van Walter Hoeijmakers (53) is Roadburn uitgegroeid tot een toonaangevend festival in Europa op het gebied van ‘Heavy music’ dat onlosmakelijk is verbonden met Tilburg. Het is innovatief, inspirerend en een boegbeeld voor de scene. Jaarlijks vindt dit vierdaagse festival in april plaats in Poppodium 013. Dagelijks trekt het festival 4.000 bezoekers. Driekwart daarvan komt uit het buitenland.

In bijna 20 jaar tijd is Roadburn ook uitgegroeid tot een creatief platform; een artistiek pelgrimsoord voor invloedrijke muzikanten, gezichtsbepalende en pionierende bands en jonge underground acts. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.