Volledig scherm
De Clercxstraat in Tilburg: met het groot onderhoud verdwijnen ook 'de nummerkes'. © Stephan Jongerius

Mysterie rond nummerkes in Tilburgse Clercxstraat

TILBURG - In nogal wat straatstenen in de Clercxstraat staan getallen en tekens gegrift. Harry van Poppel denkt met plezier terug hoe hij er vroeger met broertjes en zusjes ‘nummerkes zocht’? Gaan die verdwijnen nu er groot onderhoud komt? Wat zit erachter?

Nummerkes zoeken in de Clercxstraat in Tilburg. Harry van Poppel (63) bewaart er warme herinneringen aan. Het gezin Van Poppel - tien kinderen - woonde destijds om de hoek in de Barkstraat. Op weg naar de Heuvelse kerk gingen ze zondags steevast door de Clercxstraat waar oma een steenkolen en -transportbedrijf had. Wie vond de meeste?

Van Poppel - tegenwoordig woonachtig in Noord - vreest dat dat ‘stukje nostalgie’ verdwijnt nu de straat in Tilburg Oud-Zuid op de schop gaat. Vanaf september wordt die heringericht en opnieuw bestraat. Van Poppel combineerde zijn bezoekje aan de Tilburgse Kermis vorige week nog maar eens met een wandelingetje door de Clercxstraat en zette veiligheidshalve wat nummers op de foto. ,,Als je goed kijkt, zie je er tientallen.”

In de steenfabriek

Wat ze betekenen? Wie of wat ze erin heeft gekerfd? ,,Ik vermoed dat het in de steenfabriek is gebeurd. Maar waarom? Ik heb via Facebook nog wel eens een lijntje uitgegooid, maar nooit reactie gekregen”, zegt Van Poppel. Een tochtje door de straat maakt het raadsel alleen maar groter: je ziet een 12 en een 15, maar ook 20.000 en iets wat op een omega-teken lijkt: alles ogenschijnlijk in hetzelfde ‘handschrift’.

Rondvragen levert echter slechts opgetrokken wenkbrauwen op. ,,Nooit opgevallen, ik kijk nooit voor m’n schoenen”, bromt een man die tien jaar in de straat woont. Toon Aarts (84) woonde er al toen Harry van Poppel nog geboren moest worden. ,,Nummers in de stenen?! Nooit gezien, nooit van gehoord”. Diezelfde verbazing klinkt bij oud-bewoners die reageren via Facebook. ‘Zouden ze tijdens het bestraten hebben geteld hebben hoe vaak ze pauze hebben genomen?’, oppert Joey Van de Wouw daar.

Gewoon terug in de straat

Via Twitter komt een reactie van Erfgoed Tilburg: aan de Kazernehof, waar het regionaal archief zit, is ook één zo’n steen met inscriptie gesignaleerd. Bij de gemeente moeten de erfgoeddeskundigen ook gissen. ,,Het lijkt erop dat de nummers zijn ingebakken en dus in de steenfabriek zijn aangebracht. In dat geval zou het iets met het productieproces of het testen van de steenoven van doen kunnen hebben,” meldt een woordvoerder. Maar waarom dan juist en alleen in de Clercxstraat? Ook de directie van steenfabriek Rodruza in het Gelderse Rossum, waar de verkoopmanager straatstenen vakantie heeft, kan geen opheldering bieden.  

Rest wel een stevige troost van de gemeente voor Harry Van Poppel. De stenen worden hergebruikt en krijgen straks dus gewoon weer een plekje in de nieuwe Clercxstraat. Met de nummers naar boven? ,,En ook nog in oplopende volgorde? We zullen het verzoek bij de aannemer neerleggen.”

Volledig scherm
De nummertjes zijn ogenschijnlijk alle van dezelfde hand. © Harry van Poppel
Volledig scherm
Nummer 15 © Harry van Poppel
Volledig scherm
...maar ook 20.000... © Stephan Jongerius
Volledig scherm
...en het omega-teken (?) © Stephan Jongerius

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.