Volledig scherm
Bezoekers van Roadburn in de Tilburgse binnenstad. © BeeldWerkt

Na de legendarische editie, kiest Roadburn voor nog meer Spoorzone: ‘De underground vibe past perfect bij het festival’

Do 24 jan: Het bleek vorig jaar een gouden greep voor Roadburn te zijn: de toevoeging van de Koepelhal als concertlocatie. ‘Een legendarische editie, het festival heeft zich heruitgevonden’, klonk het in ronkende recensies (nationaal en internationaal). ,,Die lijn zetten we door”, vertelt Roadburn-voorman Walter Hoeijmakers. 

Al jaren vormen het Veemarktkwartier en Korte Heuvel het middelpunt van het festival, maar de Spoorzone wordt steeds meer het tweede epicentrum. Vorig jaar werd voor het eerst de Koepelhal toegevoegd als podium. Onder meer om een eind te maken aan de enorme rijen - op het drukste moment 2500 man - voor de deur van het Patronaat.

De ademruimte die het festival door de Koepelhal kreeg, wordt dit jaar verder uitgediept. Er is nog meer in de Spoorzone te doen, zonder dat daarbij ‘Weirdo Canyon’ (de Korte Heuvel) uit het oog verloren wordt, vertelt Hoeijmakers alias ‘Walter Roadburn’.

Midget café

Quote

Iedereen weet waar je het over hebt als je naar het midget café in de Weirdo Canyon gaat

Roadburn-voorman Walter Hoeijmakers

Dit jaar wordt ook de immense Wagenmakerij aan het festival toegevoegd. ,,Dat wordt de pitstop, een binnentuin waar Roadburners lekker een biertje kunnen drinken, even op adem komen. Met tentoonstellingen, bijvoorbeeld een poster-expositie van Full Bleed. De Koepelhal keert weer terug als podium en we werken nauwer samen met de Hall of Fame. Daar was vorig jaar de San Diego Takeover, de Hall of Fame beviel zo goed dat we er nu een gevarieerder programma neer gaan zetten.”

Maar trekt dat niet mensen weg uit het stadshart, zo’n pitstop? Op de Korte Heuvel mixen festivalbezoekers en Tilburgers juist zo mooi. De Korte Heuvel boet niet aan populariteit in, stelt de opperburner. ,,De Korte Heuvel is een begrip. De ‘Weirdo Canyon’ werd het genoemd door een Amerikaanse blogger die ‘Korte Heuvel’ niet uit kon spreken. Die naam is blijven hangen. Iedereen weet waar je het over hebt als je naar het midget café in de Weirdo Canyon gaat.” Hij lacht: ,,Dat is dus het Buitenbeentje, omdat het zo klein is binnen.”

Lome dag in de stad

Met de Spoorzone raakt Roadburn meer uitgesmeerd over de stad. ,,Daardoor zijn de rijen korter, maar het doet vooral iets met het festivalgevoel.” Hij roemt het verschil tussen het ‘state-of-the-art Poppodium’ en de Spoorzone. 

Quote

Dat je zo veel ruimte hebt in een stad geeft echt een ander, ontspannen karakter aan Roadburn. En daar worden ook de optredens beter van

Walter Hoeijmakers

,,Het industriële, die underground vibe daar past perfect bij het festival. Het merendeel van de Roadburn-muziek is in kelders, in oefenruimtes in fabriekspanden en pakhuizen ontstaan. Vorig jaar zag je, dankzij het prachtige weer, daar festivalbezoekers met een biertje in het gras liggen. Het leek wel een lome dag op een groot zomerfestival. Dat je zo veel ruimte hebt in een stad geeft echt een ander, ontspannen karakter aan Roadburn. En daar worden ook de optredens beter van.”

Hij heeft ‘vele fingers crossed’ dat er weer een prachtige editie aan zit te komen. ,,We gaan dit jaar met het programma ook meer de breedte in, het is experimenteler. Roadburn moet vooruitstrevend zijn. Het is voor mij een enorme opsteker om te zien hoe veel mensen een kaartje kopen. De dagtickets waren binnen 36 uur uitverkocht, de weekendtickets binnen acht weken.”

Er worden wederom zo'n 4500 mensen verwacht. Nu zou je zeggen dat met de Spoorzone erbij het festival qua bezoekers wel kan groeien. Toch? ,,Nee, dat vind ik een heel moeilijke vraag. De sfeer is nu zo ontspannen, zo intiem. Ik weet niet waar het kantelpunt ligt dat Roadburn te groot wordt. De intimiteit die er nu is, wil je niet kwijt.”  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.