Volledig scherm
Na de zomer wordt er weer een rijstrook afgesloten, dit keer niet met matrixborden maar een fysieke barrière. © Jan van Eijndhoven

Na de zomer weer rijstrook Heuvelring dicht: ‘Eerste stap naar nieuwe cityring’

Do 7 mrt: Na de zomer wil het Tilburgse college wederom één rijbaan van de Heuvelring afsluiten. Het gaat om een herhaling van de ingreep die vorig jaar werd uitgevoerd. Die proef was succesvol, zo blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Het was minder druk met verkeer, er werd minder hard gereden en mensen konden veiliger oversteken.

Om die redenen stelt het college voor om de afsluiting terug te brengen. Dit keer niet meer met een dynamische rijstrook waarbij op drukke momenten één rijbaan wordt afgesloten, maar een fysieke barrière die als het nodig is weer verwijderd kan worden. Aan het ontwerp van de afsluiting wordt op dit moment gewerkt.

Hoe lang de rijbaan wordt afgesloten, is nog niet precies bekend. De cityring wordt de laatste tijd namelijk op heel veel manieren tegen het licht gehouden. De Heuvelring-afsluiting vorig jaar was de eerste van drie tijdelijke proeven om de ring veiliger te maken. Proef twee loopt en proef drie komt er aan. Verkeerswethouder Mario Jacobs wil eerst alle proeven evalueren voordat er permanent wordt ingegrepen.

Ook Schouwburgring dicht

Volledig scherm
Afsluiting op de Schouwburgring. © Gemeente Tilburg

De Heuvelring-proef was de eerste test. De tweede proef - op de Noordhoekring - is nog bezig. Daar experimenteert de gemeente met onder meer versmallingen van het wegdek en een stoplicht dat op rood springt als er te hard gereden wordt.

Proef nummer drie start maandag en zal ten minste tot de kermis duren. De linkerrijstrook van de Schouwburgring gaat dicht tussen de Bisschop Zwijssenstraat en de afslag naar het Louis Bouwmeesterplein. Op de afgesloten rijstrook komt een pop-uppark met groen, informatiepanelen en bankjes te staan. ‘De drukte op de Schouwburgring wordt onder meer veroorzaakt door verkeer dat niet in de binnenstad hoeft te zijn’, aldus het college. ‘Deze automobilisten kunnen beter via de ringbanen rijden.’

Nieuwe cityring

De evaluatie van Noordhoekring-proef verwacht de gemeente voor de zomervakantie te hebben, die van de Schouwburgring erna. Ondertussen wordt de toekomst van het Stadskwartier en Koningsplein uitgewerkt, daar liggen plannen om er een ‘Forum’ van te maken. In essentie is dat een groot, autoluw plein. Daarvoor zou er een knip in de cityring moeten worden gemaakt.

Het college wil de Heuvelring-afsluiting nieuw leven inblazen tot alle drie de proeven samen geëvalueerd zijn én duidelijk is hoe het ‘Forum‘ vorm krijgt. Op dat moment kunnen knopen worden doorgehakt die het nieuwe gezicht van de cityring bepalen. ,,De proeven passen naadloos binnen deze ambitie en vormen feitelijk de opmaat naar een nieuwe cityring”, laat Jacobs namens het college weten.

Download de app van het BD
Download de gratis nieuwsapp van het BD. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk je gemakkelijk alle nieuwsvideo’s. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.