Volledig scherm
Buutvrij aan de Stationsstraat. © Bas Vermeer

Na jaren dromen zet Buutvrij volgende stap: krijgt binnentuin én ‘De Werkplaats’

Ma 18 feb: Mooi moment voor creatief koffiecafé Buutvrij aan de Stationsstraat: met een nieuwe binnentuin en De Werkplaats - een flinke ruimte voor flexwerkers - verdubbelt Buutvrij het aantal vierkante meter. ,,We denken er al jaren over om de ruimtes achter het pand erbij te trekken, voor Buutvrij 2.0.”

Achter het café-gedeelte waar mensen nu lunchen en koffie drinken, liggen nog twee flinke ruimtes. Een kas met doorzichtige overkapping en een oude werkplaats, waar vroeger fietsen werden opgeknapt. Eigenaren  Bibi ‘t Hart en Marieke van Cleef  zijn druk bezig met het verbouwen en inrichten van de twee nieuwe locaties. 

Binnentuin

Het deel met de doorzichtige kap wordt een binnentuin, met koffiebar en heel veel planten. De werkplaats wordt De Werkplaats, een plek waar flexwerkers de hele dag kunnen zitten, onbeperkt koffie mogen pakken (daar zit dan een uurtarief aan).   

,,Op drukke momenten is het door de akoestiek misschien niet zo fijn werken in het café, vandaar dat we deze ruimte speciaal voor de flexwerkers inrichten”, vertellen de twee. ,,Met dezelfde sfeer als in het café-gedeelte, al mogen mensen daar natuurlijk ook nog werken. De binnentuin gebruiken we voor grotere groepen, die kunnen we nu niet altijd kwijt. Voor vergaderingen bijvoorbeeld of een vrijgezellenfeest.”

‘Heel blij’

Buutvrij bestaat nu zo’n 5,5 jaar, sinds oktober 2013. Toen werd de rotte kies van de straat (overgebleven na het verdwijnen van fietsenwinkel Spokes) een hip/knus/industrieel koffietentje. Buutvrij kwam er na een crowdfunding waarmee vervolgens de bank over de streep werd getrokken. 

Quote

Van oudere dagjesmen­sen, buitenland­se studenten en advocaten tot iemand die hier een boek zit te schrijven. Het zit allemaal door elkaar

Gelukkig maar: het café kende een vliegende start en is nog steeds een succesformule. Bijna altijd zit Buutvrij vol, tot op het terras aan toe. ,,We zijn heel blij met ons publiek. Van oudere dagjesmensen, buitenlandse studenten en advocaten tot iemand die hier een boek zit te schrijven. Het zit allemaal door elkaar.”

De twee spelen al een jaar of drie met het idee om de ruimtes bij Buutvrij te trekken, maar moesten nog even wachten op een akkoord met de pandeigenaar. Inmiddels zijn de muren gestuukt, vrijdag wordt de vloer gelegd. ,,Het was echt een gribus.” 

De twee nieuwe ruimtes worden ingericht á la Buutvrij. Met zelfgemaakte en tweedehands meubeltjes. Bibi en Marieke willen Buutvrij 2.0 ‘ergens in het voorjaar’ met een feestje openen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.