De schaatsbaan in Bergen op Zoom vorig jaar. Zo komt de baan in Tilburg er ook uit te zien.
Volledig scherm
De schaatsbaan in Bergen op Zoom vorig jaar. Zo komt de baan in Tilburg er ook uit te zien. © Winterparadijs

Na jaren krijgt binnenstad weer een schaatsbaan: ‘Overdekt, 500 vierkante meter mét discoschaats-avonden’

Di 5 nov: Na zeven jaar afwezigheid kan er weer geschaatst worden in de Tilburgse binnenstad. Een overdekte schaatsbaan van 500 vierkante meter komt in december op de Heuvel te staan.

Aan de schaatsbaan zit een ‘Wintercafé’ vast waar een man of 300 kan zitten. De hele baan is overdekt. ,,Zo kan er altijd worden geschaatst, ook bij slecht weer”, zegt mede-eigenaar Frank Vale. De ijsbaan wordt met duizenden kerstlichtjes, guirlandes en kerstballen versierd en staat er van 7 december tot 5 januari. 

Discoschaatsen

Quote

In Bergen op Zoom was het vorig jaar een grandioos succes

Frank Vale

Iedere vrijdag kan er worden gediscoschaatst, iedere zaterdag staat in het teken van het levenslied en iedere zondag klinken er golden oldies zoals Barry White. Op woensdag is er de kindermiddag, dan schaatsen er ook figuren als Mickey Mouse mee. ,,En we willen schoolschaatsen organiseren, voor scholieren.”

Het gaat om dezelfde opzet als in Bergen op Zoom, daar werd het Winterparadijs (zo heet het evenement) vorig jaar voor het eerst gehouden. ,,Daar was het vorig jaar een grandioos succes.” Vale is samen met Robert Martens, conciërge Willem II College, de man achter de budgetkermis op 't Laar. ,,Martens wees me er op dat er in Tilburg geen schaatsbaan is, vandaar dat we dit jaar een Winterparadijs in Bergen op Zoom én Tilburg organiseren.”

Laatste schaatsbaan

Daarmee heeft het centrum na zeven jaar weer een schaatsbaan. De laatste schaatsbaan dateert alweer uit 2012. Toen was er in de Koepelhal eenmalig een schaatsbaan van 400 vierkante meter, maar de inkomsten vielen tegen. Het jaar daarvoor lag er een schaatsbaan op het Pieter Vreedeplein. Die trok tussen de 25.000 en 30.000 mensen. 

Ondanks het hoge aantal bezoekers kreeg de Vreedeplein-schaatsbaan geen vervolg. De binnenstadswinkeliers wilden wel, klonk destijds, maar ze hadden het geld er niet voor. In 2010 moest het evenement op het laatst, ook uit geldgebrek, worden afgeblazen.

Op eigen kracht

Quote

Dat moet in Tilburg ook kunnen toch?

Frank Vale

Of het Vale wel gaat lukken? Het vinden van sponsoren loopt nog niet helemaal lekker, vertelt de ondernemer (al komt de baan er sowieso). De ijsbaan alleen al kost meer dan 100.000 euro en de organisatie moet het op eigen kracht rooien. ,,We kijken dit jaar hoe het in Tilburg gaat. We krijgen geen subsidie van de gemeente, misschien volgend jaar wel als ze het gezien hebben.” Evenmin is er een bijdrage van het winkeliersfonds, klinkt het. ,,Daar krijgen we geen geld maar ondersteuning van. Dat is heel wat waard, we zijn er blij mee.” 

Toch heeft hij er vertrouwen in: ,,Het is een overdekte baan, we zijn iedere dag open. In Bergen op Zoom is het gelukt, daar hebben we een contract voor vijf jaar. Dat moet in Tilburg ook kunnen toch?”

De schaatsbaan komt niet alleen. Op het Pieter Vreedeplein staat in december een kerstmarkt, een nostalgische draaimolen, en een ‘immense’ kerstboom waar mensen wensen in kunnen hangen. Aan kinderen die het wat minder hebben wordt gedacht, aldus Vale. Bij de budgetkermis mochten bijvoorbeeld 500 kinderen gratis komen. ,,Bij het Winterparadijs willen we ze gratis de schaatsen aanbieden.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.