De Kloostertuin - één van de weinige groene plekken met speeltoestellen in het stadshart - is weer een prachtig parkje geworden
Volledig scherm
De Kloostertuin - één van de weinige groene plekken met speeltoestellen in het stadshart - is weer een prachtig parkje geworden © De Elzen

Na jaren werk is de verwaarloosde Kloostertuin weer groen pareltje in het stadshart: ‘Een aanwinst’

Vrij 25 mei: Een verschil tussen dag en nacht. De Kloostertuin - één van de weinige groene plekken met speeltoestellen in het stadshart - is weer een prachtig parkje geworden. Na jaren inzet van omwonenden, de school, stichting Kloostertuin, Sterre Kinderopvang, ouders en kinderen. ,,Het is een aanwinst”, zegt Bas Evers, schooldirecteur van De Elzen. 

De Kloostertuin - één van de weinige groene plekken met speeltoestellen in het stadshart - is weer een prachtig parkje geworden.
Volledig scherm
De Kloostertuin - één van de weinige groene plekken met speeltoestellen in het stadshart - is weer een prachtig parkje geworden. © De Elzen

Het gras was dood, water liep niet weg, de grond verdicht en het achterstallig onderhoud hoopte zich op. De Kloostertuin lag er in 2015 verwaarloosd bij. Na vier jaar tomeloze inzet, wordt de vernieuwde tuin vandaag officieel heropend. 

Er ligt een groot, gezond en glanzend grastapijt, er werden nieuwe speeltoestellen geplaatst, er kwam nieuwe bewatering, bestrating én beplanting. 

Verborgen groen

De tuin - waar het standbeeld van Marietje Kessels is te vinden - ligt goed verborgen tussen basisschool De Elzen, de Boomstraat en Dionysiusstraat en vormt het hart van de Bomenbuurt. Veel huizen in het gebied hebben kleine achtertuinen, op mooie dagen is het er een komen en gaan van buurtbewoners.

Aan de metamorfose werd jaren gewerkt.  Ontwerpbureau Blom & Moors tekende het nieuwe park op basis van de wensen van kinderen, buurtbewoners en de school. ,,De uitvoering heeft 2,5 jaar in beslag genomen”, zegt Nicole de Jong van Montessoribasisschool De Elzen. ,,Het moest in fases gebeuren ook omdat we afhankelijk waren van fondsen.” Onder meer de gemeente en het Prins Bernhard Cultuurfonds brachten geld in.

Tussen de vele veranderingen valt het verdwijnen van het hek op. De afscheiding tussen het park en het schoolplein van De Elzen is weggehaald. Zodoende is het park eigenlijk met een schoolplein uitgebreid. Waar eveneens nieuwe speeltoestellen staan. ,,Dat er na schooltijd op het schoolplein wordt gespeeld, dat was eigenlijk niet de bedoeling”, vertelt De Jong. ,,Maar ja, waarom niet? En het oogt veel vriendelijker.”

Zorg van leerlingen

De school heeft voortaan een grote rol in het beheer van het park. Zo gaan de leerlingen zorgen voor de planten en het gewas. Naast het grasveld - vroeger een zandvlakte - prijkt ook een grote, houten bak. Daar beginnen de leerlingen een moestuin. 

Waarom het park zo belangrijk is, zal de meeste ouders met kinderen in de binnenstad wel duidelijk zijn. Er zijn (te) weinig groene speelplekken in het stadshart. De Elzen-directeur Bas Evers: ,,Met het volbouwen van de binnenstad zijn ruimtes als deze ongelooflijk belangrijk voor de leefbaarheid in de stad.” 

Het verwaarloosde park in 2015.
Volledig scherm
Het verwaarloosde park in 2015. © Bas Vermeer

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.