Volledig scherm
De vier panden in kwestie: vroeger Mexx, Lódz, Vi Computer en Mugs & Muffins. De laatste drie vormen nu een dode wand. © Jan van Eijndhoven / Beeld Werkt

Na twee jaar is de dode wand Zara nog altijd dood, voor gemeente is de maat (weer) vol: ‘Zara zit in de blessuretijd’

Vrij 11 jan: Zou het er ooit van komen? Na twee jaar praten en dreigen is de dode wand in de Willem II-straat die ontstond door de komst van kledingketen Zara nog altijd levenloos. De gemeente dreigt opnieuw met maatregelen. 

‘Als er niks gebeurt, gaan we handhavend optreden’. Dat zei wethouder Erik de Ridder in mei 2017. Anderhalf jaar later is er in de Willem II-straat nog altijd niets veranderd, tot ergernis van winkeliers. De dode wand is ‘dood’ en kledingketen Zara speelt stommetje. 

Geschrokken ondernemers

Quote

Als er niks gebeurt, gaan we handhavend optreden

Wethouder Erik de Ridder, mei 2017

Twee jaar geleden schrokken ondernemers in de straat en het Binnenstad Management Tilburg (BMT) van de ‘dode wand’ in hun straat. Zara vestigde zich op de hoek met de Heuvelstraat en nam ook drie panden in de Willem II-straat in gebruik voor de opslag van kleding. De voormalige kledingzaak Lódz, de leegstaande computerwinkel en het pand waar koffiezaak Mugs & Muffins jarenlang was gevestigd. Die panden werden één blinde gevel. ‘Doods waar voorheen leven zat’, aldus de winkeliers

Ook de omgevingscommissie noemde de verandering ‘onbegrijpelijk’.  Wethouder Erik de Ridder liet vervolgens weten dat de situatie moet veranderen. ,,De gemeente gaf geen toestemming voor een functiewijziging van de panden.” Zara kwam - na lang discussiëren met de gemeente - met het voorstel om de voorste ruimte van het monumentale pand op nummer 57 (het witte pand waar ‘Mugs’ zat) te gebruiken als horecazaak. 

Maar dat voorstel is alweer een jaar oud, ondertussen veranderde er in de straat niets. 

‘Blessuretijd’

Quote

Ze zitten wat ons betreft echt in de blessure­tijd

Woordvoerder van de gemeente

De gemeente heeft nog de hoop dat er iets gaat gebeuren. ,,We gaan er vanuit dat ze nu elk moment starten met de afgesproken en vergunde aanpassingen aan de panden”, aldus een woordvoerder. Juli vorig jaar vroeg de kledingketen een vergunning aan om voorin het pand Willem II-straat 57 (vroeger Mugs & Muffins) een winkel/horeca-gedeelte te creëren van 34 vierkante meter. 

De omgevingscommissie ging akkoord: ‘Dit betekent winst voor de betekenis en beleving van de straatwand’. En: ‘We betreuren het dat er voor het linkerpand niet eenzelfde oplossing komt’. 

Maar of en wanneer de verbouwing begint, wil Zara niet zeggen. De keten reageert nooit op vragen van de pers, nu ook niet. ,,We houden het scherp in de gaten”, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Ze zitten wat ons betreft echt in de blessuretijd. We beraden ons alvast op vervolgstappen, voor het geval de gewenste en afgesproken actie op korte termijn uitblijft.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.