Volledig scherm
De Ferry, het toekomstige pontje van de Piushaven. © Pix4Profs

Naam ‘De Ferry’ wint verkiezing pontje Piushaven: ‘Et wier onderaand tèèd’

Vrij 28 dec: De Ferry, dat is de naam voor het nieuwe pontje van de Piushaven. De naam kreeg afgelopen week 36 procent van de bijna 2500 stemmen. ,,Hartstikke leuk natuurlijk”, zegt Frans van der Meer, geestelijk vader van de bekendste Ferry uit Tilburg: Ferry van de Zaande. 

Hoe Ferry van de Zaande zelf reageert: ‘Et wier onderaand tèèd’. Eindelijk wordt er iets in de stad naar hem vernoemd... 

Snel populair

De naam De Ferry was al snel heel populair. Eind september werden mensen opgeroepen om een naam in te sturen voor het nieuwe pontje van de haven. Frans van der Meer plaatste de naam van zijn creatie in de reacties op Facebook. Ook een aantal andere mensen zond de naam in, soms anders geschreven: D’n Ferry, De Fer, Ferry, Ferry van de Wirskaante. 

Waarom? Enerzijds omdat het natuurlijk verwijst naar stadsgenoot Ferry van de Zaande, anderzijds omdat het de Engelse vertaling is van het woord pontje. Dat eerste had niet iedereen meteen door. ,,Waarom nou weer Ferry? Das alleen maar de vertaling van... Vind ik niet echt Tilburgs”, reageerde iemand. En, na de uitleg: ,, Shit. Nog niet genoeg verTilburgst.”

Poll

De naam van het nieuwe pontje is...

  • Piuspontje (28%)
  • Den Overkaant (14%)
  • Pondeju (12%)
  • Kâantje Boord (11%)
  • De Ferry (36%)
2494 stemmen

Vier andere namen

Uiteindelijk besloot een vierkoppige jury dat De Ferry door zou gaan naar de verkiezing. De vier kregen bijna 100 ingezonden namen om uit te kiezen. Uiteindelijk versloeg De Ferry de naam Piuspontje (27 procent van de stemmen), Den Overkaant (14 procent), Pondeju (12 procent) en Kâantje Boord (12 procent). 

Het handbediende pontje - waar vijf á tien personen op kunnen staan - komt in het verlengde van de Veluwestraat te liggen. Eind januari, begin februari begint de aanleg. 

Volledig scherm
Poppen Frans van der Meer: Ferry van de Zaande © Collectie Frans van der Meer

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1578 stemmen