Volledig scherm
Nexus-directeur Rob Riemen in een volle aula van de Tilburgse universiteit © René van der Lee/BD

Nexus is klaar in Tilburg, maar blijft 'tegen de stroom ingaan'

TILBURG - Met een uitverkochte lezing van de Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer heeft het Nexus Instituut vanmiddag afscheid genomen van Tilburg. De cultuurfilosofische denktank verkast na 23 jaar naar Amsterdam, waar het een samenwerking aangaat met de Vrije Universiteit. 

Het Nexus Instituut kreeg jaarlijks een half miljoen euro subsidie van de Universtiteit van Tilburg, maar die besloot daar in 2015 mee te stoppen. ,,Een logisch en legitiem besluit", noemde Nexus-directeur Rob Riemen dat vanmiddag. ,,De samenleving focust zich steeds meer op de dingen die nuttig en concreet zijn, veel universiteiten gaan met de stroom mee", aldus Riemen. Hij beloofde dat Nexus in Amsterdam 'tegen de stroom in blijft gaan' en de intellectuele zoektocht naar 'het goede leven' zal voortzetten. 

America First

Voor de Nexus-lezing kwam sinds 1994 een flink aantal gerenommeerde intellectuelen naar Tilburg. De Amerikaanse rechter Stephen Breyer, één van de negen leden van het Hooggerechtshof, sloot gisteren de rij. Dat deed hij met een tamelijk abstract betoog over de rechtsstaat en de noodzaak van internationale samenwerking. De naam van de Amerikaanse president Trump, die met zijn America First-motto fundamenteel anders denkt over internationale samenwerking, werd niet één keer genoemd. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.