Volledig scherm
Nexus-directeur Rob Riemen in een volle aula van de Tilburgse universiteit © René van der Lee/BD

Nexus is klaar in Tilburg, maar blijft 'tegen de stroom ingaan'

TILBURG - Met een uitverkochte lezing van de Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer heeft het Nexus Instituut vanmiddag afscheid genomen van Tilburg. De cultuurfilosofische denktank verkast na 23 jaar naar Amsterdam, waar het een samenwerking aangaat met de Vrije Universiteit. 

Het Nexus Instituut kreeg jaarlijks een half miljoen euro subsidie van de Universtiteit van Tilburg, maar die besloot daar in 2015 mee te stoppen. ,,Een logisch en legitiem besluit", noemde Nexus-directeur Rob Riemen dat vanmiddag. ,,De samenleving focust zich steeds meer op de dingen die nuttig en concreet zijn, veel universiteiten gaan met de stroom mee", aldus Riemen. Hij beloofde dat Nexus in Amsterdam 'tegen de stroom in blijft gaan' en de intellectuele zoektocht naar 'het goede leven' zal voortzetten. 

America First

Voor de Nexus-lezing kwam sinds 1994 een flink aantal gerenommeerde intellectuelen naar Tilburg. De Amerikaanse rechter Stephen Breyer, één van de negen leden van het Hooggerechtshof, sloot gisteren de rij. Dat deed hij met een tamelijk abstract betoog over de rechtsstaat en de noodzaak van internationale samenwerking. De naam van de Amerikaanse president Trump, die met zijn America First-motto fundamenteel anders denkt over internationale samenwerking, werd niet één keer genoemd. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 1.008 bestuurders gecontroleerd bij alcoholcontrole in Gilze en Kaatsheuvel, negen lopen tegen de lamp

    1.008 bestuur­ders gecontro­leerd bij alcoholcon­tro­le in Gilze en Kaatsheu­vel, negen lopen tegen de lamp

    GILZE/KAATSHEUVEL/OOSTEIND - Studenten van politieteam Langstraat hebben vrijdag een grote alcohol- en drugscontrole gehouden op drie locaties in het gebied. In totaal werden 1.008 automobilisten aan de kant gezet. Vijf van hen werden betrapt op het rijden onder invloed van drank of drugs. Eén chauffeur beging een groot aantal overtredingen en moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast werden nog drie bekeuringen uitgedeeld voor andere vergrijpen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
2854 stemmen