Foto ter illustratie. Smart Start probeert het risico op problemen bij gezinnen te voorspellen.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. Smart Start probeert het risico op problemen bij gezinnen te voorspellen. © Sterk Huis

Nieuwe aanpak in jeugdzorg: data moet risico op problemen bij gezin voorspellen

TILBURG - Kun je het risico op kindermishandeling zien aankomen? Valt te voorspellen in welke gezinnen het mis gaat? Ja, denken Sterk Huis, Tilburg University, CentERdata en gemeenten in Hart van Brabant. Door kennis en data te koppelen, proberen ze mensen te helpen vóórdat ze in grote problemen komen. In Tilburg en Heusden lopen de eerste projecten.

Meer dan 3000 kinderen in de regio Hart van Brabant hebben te maken met huiselijk geweld en kindermishandeling becijferde de Taskforce Kindermishandeling. ,,Dat zijn dertig touringcarbussen vol”, zegt Vivian Jacobs. Bijna altijd spelen er andere problemen op de achtergrond zoals vechtscheidingen, armoede en werkeloosheid. ,,Problemen die vaak van generatie op generatie over gaan, weten we uit onderzoek. Dat willen we stoppen.”

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.