Nieuwe bieb in de LocHal open: ‘bieb die bij een wereldstad past’, ‘een betoverend doolhof vol boeken’

VideoWoe 2 jan: ‘Een bieb die bij een wereldstad hoort’, ‘een paleis’, ‘overweldigend’, ‘een betoverend doolhof vol boeken’ en ‘het overtreft alle verwachtingen’. In de LocHal in de Tilburgse Spoorzone is de nieuwe bibliotheek open en superlatieven schieten tekort om het te beschrijven. 

Het verschil tussen de oude bieb aan het Koningsplein en de nieuwe in de gerenoveerde hal waar vroeger aan locomotieven werd gesleuteld is een verschil tussen dag en nacht. Die aan het Koningsplein was oubollig, in de LocHal zit een bieb die glanst. Een moderne locatie doorspekt met oude industriële details. 

Mooi verdwalen

Voor de nieuwe bezoeker is het inderdaad een betoverend doolhof: het is makkelijk verdwalen in de vele gangen, nisjes en ruimtes in de LocHal. Om de paar meter stoot je weer op een nieuw kamertje, hoekje met boeken of op een uitzicht. Op het binnenste van de LocHal zelf of de voortrazende treinen. Op de kolossale gordijnen van vijftien meter hoog en 45 breed, die met elektrische rails kunnen  worden open- en dichtgevouwen.

De eerste bezoekers druppelen tegen negen uur binnen, de bibliotheek is voor het eerst open. Onder het tientallen meters hoge plafond, aan de voet van een grote trap drinken mensen een kopje koffie bij het Stadscafé. ,,Geweldig, een bieb die bij een wereldstad hoort”, zegt Terry van Dorst. Een paar verdiepingen hoger zit Robin Post al te studeren aan een flexwerkplek. ,,Indrukwekkend.” Ze lacht: ,,Al heb ik nog geen WiFi.”

Niet alles werkt al naar behoren, voor de medewerkers is het ook nog zoeken (en soms verdwalen). Bij de bieb zijn ze deze weken vooral nog aan het proefdraaien. De officiële opening is op 24 januari. Op 25, 26 en 27 januari is er een groots opgezet feestelijk weekend van de hele LocHal. Tot ‘s avonds laat zijn er dan allerlei activiteiten. 

Volledig scherm
De entree van de nieuwe bibliotheek in Tilburg. © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
De nieuwe bieb in de LocHal. © Jan van Eijndhoven
  1. Ook concurrentie vol lof over de architecten  van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwekkend’
    PREMIUM

    Ook concurren­tie vol lof over de architec­ten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwek­kend’

    TILBURG - Het kost de Tilburgse architect Jacq de Brouwer geen moeite zijn lof voor de LocHal onder woorden te brengen. Het Brabants Dagblad vroeg hem om zijn oordeel. Aan superlatieven geen gebrek: ,,Dit is mega indrukwekkend. De hal is een overdekt stadsplein, een industriële kathedraal, een icoon in de stad. Met het station en de Polygonale Hal hoor de LocHal tot de Bella Donna’s in de Spoorzone.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
3183 stemmen