Nieuwe busstation van Tilburg open: verwarmde bankjes en ‘slapende’ verlichting. ‘Supermooi’

VIDEOZo 10 mrt: Na anderhalf jaar wachten is het nieuwe busstation van Tilburg op zondagmorgen in gebruik. Met zonnepanelen, verwarmde bankjes en een hypermoderne overkapping. ,,Dit station past veel beter bij de stad.”

Het is nog even behelpen. Op zondag is het nieuwe busstation van Tilburg weer open, alleen de techniek wil nog niet meewerken. Er is iets misgegaan bij het overhuizen van het tijdelijke busstation aan de Burgemeester Brokxlaan naar het definitieve aan de Spoorlaan. En dus rijden de bussen even gratis. Het gaat om een data-probleem. ,,Zie het maar als een cadeautje”, knipoogt busschauffeur Ben Hamers.

‘Supermooi’

Quote

Dat zag er toch echt verwaar­loosd uit, het hoorde niet bij een grote stad

Kenneth Snijders

Ach. De reizigers die op zondag bij het busstation staan, hoor je er niet over. ,,Supermooi, echt vet”, zegt reiziger Kenneth Snijders. ,,Als het regende was het echt niet fijn daar.”

Hij wijst naar de overzijde van het spoor, waar anderhalf jaar een tijdelijk busstation aan de Brokxlaan lag. Die was nodig omdat het oude busstation aan de Spoorlaan werd gemoderniseerd. ,,Het is ook duizend keer beter dan het oude busstation. Dat zag er toch echt verwaarloosd uit, het hoorde niet bij een grote stad. Dit station past er veel beter bij.”

Het nieuwe busstation is veel moderner dan zijn voorganger, breder, langer én met een flinke overkapping om te schuilen. Bovenop de overkapping - haast onzichtbaar - zitten zonnepanelen die de verlichting, het paviljoen en de informatieborden van energie voorzien. Daardoor is het bouwwerk het eerste zelfvoorzienende busstation van Nederland is. Ook nieuw: de verwarmde bankjes. Op koude dagen staan die aan, de verwarming werkt eveneens op de energie van de zonnepanelen.

‘Beter voor reiziger’

,,Mooi eh?”, zegt buschauffeur Ben Hamers. Hij is al bijna 40 jaar in dienst. ,,Het is heel gelikt, alleen al met de overkapping gaan de reizigers heel blij zijn. Je staat hier echt goed droog. Het tijdelijke busstation was voor ons als chauffeurs perfect, we hadden er veel ruimte, maar dit is veel beter voor de reiziger.”

Het busstation wordt maandagochtend officieel geopend. Tussen 8 en 10 uur worden reizigers getrakteerd op gratis koffie en thee. 

Volledig scherm
Het nieuwe busstation van Tilburg. © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1468 stemmen