Volledig scherm
De vrouwtjes-hyena's bijten zich vast op het mannetje. © Screenshot video

Nieuwe hyena in Beekse Bergen flink gewond na aanval door soortgenoten

HILVARENBEEK - In Safaripark Beekse Bergen is zaterdag een hyena aangevallen door zijn soortgenoten. Het mannetje werd gegrepen door vijf vrouwtjes, die hem probeerden te verscheuren. Dierenverzorgers voorkwamen dat het dier werd doodgebeten. 

Volgens de Beekse Bergen vergreep de groep zich aan een nieuweling in het verblijf: een mannetje dat sinds drie dagen bij de andere hyena's zat. Het moest daar zorgen voor nageslacht. De beesten gingen volgens manager Klaas-Jan Leinenga van het safaripark drie dagen lang heel goed met elkaar om. Tot zaterdagochtend. 

Er ontstond een conflict, waarbij de hyena-man werd aangevallen door de vrouwtjes. Het incident is gefilmd en wordt veel bekeken op Dumpert. Op beelden is te zien hoe de vijf vrouwen hun tanden zetten in de kop en de rug van het mannetje. Het lijkt erop dat de beesten hem willen doden. Ze schudden met hun kop om stukken vlees los te trekken. Ook slepen ze hem een stuk mee over de grond. Hij loopt daarbij grote verwondingen op. 

Bijtwonden

De vrouwtjes hebben vijf minuten hun gang kunnen gaan, voor verzorgers die in de buurt waren hen konden weglokken met stukken vlees. Zo werd het mannetje in veiligheid gebracht. Het gaat eigenlijk nog best goed met hem, zegt Leinenga, manager Educatie en Beleving van de Beekse Bergen. Na het incident heeft hij gewoon gegeten. 

Het beest heeft enkele bijtwonden, maar bij de Beekse Bergen gaan ze er vanuit dat hij er weer bovenop komt. Leinenga: ,,Hyena's herstellen zo snel, dat is niet normaal. Dat zie je bij geen enkele andere diersoort.‘’ Over een goede week is het beest weer de oude, denkt de manager. Hij wijst erop dat er in de natuur ook onderling wordt gevochten. Er is bijna geen hyena zonder bijtwonden. Maar toch: ,,Op deze manier zien we het in dierentuinen zelden. Dit is wel iets anders dan normaal.‘’ 

Quote

Hyena's herstellen zo snel, dat is niet normaal. Dat zie je bij geen enkele andere diersoort

Vrouwtjes zijn de baas

Waarom de vlam in de pan sloeg zullen we in dit geval waarschijnlijk nooit weten. Zeker is dat het mannetje bij hyena's altijd ondergeschikt is aan de vrouwtjes. ,,Een mannetje wil maar één ding: voortplanten. Maar als een vrouwtje daar geen zin in heeft, kan ze flink van zich af bijten.‘’ Daarom is de introductie van dit mannetje voorzichtig aangepakt. Het nieuwe dier zat eerst een week achter een hek, zodat ze aan elkaar konden snuffelen. Dat verliep rustig, waarna ze woensdag echt bij elkaar zijn gezet. De eerste dag nog goed in de gaten gehouden door een verzorger. 

Na het incident zijn ze weer uit elkaar gehaald. Ze zitten nog wel in één verblijf, maar het hek is weer terug. Of het mannetje in de Beekse Bergen kan blijven is nog maar de vraag. Mogelijk starten ze het introductietraject opnieuw op, maar het kan ook zijn dat het dier wordt ingeruild met een hyena in een andere dierentuin. Leinenga: ,,Hoe we dat precies gaan doen moeten we nog zien. Eerst kijken of ze rustig met elkaar om blijven gaan.‘’ 

Beren doden wolf

Het is de tweede keer in een maand tijd dat dieren in één verblijf elkaar aanvallen in een Brabantse dierentuin. Eind oktober vergreep een groep beren zich aan een wolf in Dierenrijk Mierlo. De wolf overleefde die aanval niet:

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.