Oud-burgemeester van Oirschot Ruud Severijns (r) leidde maandag het gesprek tussen de vier partijen in Hilvarenbeek.
Volledig scherm
Oud-burgemeester van Oirschot Ruud Severijns (r) leidde maandag het gesprek tussen de vier partijen in Hilvarenbeek. © Jeroen Verhelst / Beeld Werkt

'Nieuwe politiek' van HOI Werkt is een sprong in het diepe

HILVARENBEEK - Een nieuwe politiek met een raadsbrede samenwerking. Het was een van de speerpunten in de verkiezingscampagne van HOI Werkt. Maar tijdens de eerste bijeenkomst waar het idee concreet werd besproken, had HOI Werkt nog maar bar weinig antwoorden te bieden.

Het was maandag alsof HOI Werkt de andere partijen vol bravoure had uitgedaagd om een duik te nemen in het nieuwe zwembad. Twijfelend waren Gemeenschapslijst, VVD en CDA op die uitnodiging ingegaan, maar nu ze zo samen rond het zwembad stonden keken ze HOI Werkt vragend aan. Want hoe koud is dat water eigenlijk? En hoe diep is dat bad precies? HOI Werkt wist het zelf ook niet. ,,Daar moeten we nu samen achter komen", zei raadslid Jozef van der Maas weinig overtuigend.

Dat het idee van HOI Werkt voor een raadsbrede samenwerking tot de verbeelding spreekt, bleek wel uit de grote opkomst gisteren in Elckerlyc. Daar waren ruim 100 belangstellenden op de informele bijeenkomst afgekomen. Zij wilden net als Gemeenschapslijst, VVD en CDA meer weten over de 'revolutionaire' plannen van HOI Werkt, maar kregen nauwelijks antwoorden, zo constateerde ook het nieuwe raadslid Leane van Weereld (Gemeenschapslijst). ,,We hadden een contourenplan van HOI Werkt verwacht, met wat meer structuur, het blijft nu abstract."

Dat vonden ook het CDA en VVD, die met veel vragen zaten. Wie houdt de raad scherp zonder oppositie? Hoe worden ambtenaren aangestuurd? Snapt de burger het straks nog? ,,Gaan we niet iets in gang zetten dat we niet kunnen overzien?", vroeg Wil Vennix (VVD) zich af. 

HOI Werkt sprak vooral over kansen en uitdagingen, die de partijen samen moesten aangaan. ,,We willen in ieder geval geen dichtgetimmerd akkoord, dat elke inhoudelijke discussie dood maakt", zei Gon Boers van HOI Werkt. Uiteindelijk besloten de vier partijen om ieder één teen in het diepe bad te steken. Zaterdag komen ze weer samen. Misschien durven ze dan tot aan de enkels, maar een duik lijkt nog ver weg.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.