Het FoodAtelier vestigt zich aan de Stationsstraat, met uitzicht op de Vijfsprong.
Volledig scherm
Het FoodAtelier vestigt zich aan de Stationsstraat, met uitzicht op de Vijfsprong. © Bas Vermeer

Nieuwkomer dwaalgebied: vegetarisch FoodAtelier gaat voor de gezonde (afhaal)maaltijden

Ma 11 nov: Eén van de charmantste en kleinste winkelpanden van het dwaalgebied heeft een nieuwe invulling. De Tilburgse Manon Lauffer opent er het FoodAtelier, een gezond/vegetarisch afhaalzaakje. ,,Ik droomde er altijd al van om traiteur te worden.”

‘Yay, bijna open’, staat er in het raam van de piepkleine ruimte aan de Stationsstraat. Het Foodatelier opent er deze vrijdag de deuren. Het in gezonde en vegetarische maaltijden gespecialiseerde afhaalzaakje is volgens eigenaresse Manon Lauffer ‘de eerste gezonde take away van Tilburg.’

Duurzame verpakt

Quote

Neem je je eigen bakje mee, dan krijg je korting

Manon Lauffer

Mensen kunnen straks bijvoorbeeld een salade of curry afhalen. Ook verkoopt Lauffer zelfgemaakte granola, potjes honing met raat, biologische pindakaas en healthy snacks zonder suiker. Denk aan: energierepen, truffels en yoghurt(ontbijt)taartjes met fruit. Of gezonde bonbons, dadels met een laagje chocolade. Vegetarisch, niet veganistisch. ,,Al zit die laatste categorie er ook wel tussen. Maar ik werk te graag met yoghurt, kaas en eieren.” 

Alles is verpakt in duurzame verpakkingen gemaakt van suikerriet en gerecycled plastic. ,,Neem je je eigen bakje mee, dan krijg je korting. In het kader van duurzaamheid.”

Droomde al jaren

De eigenaresse zelf droomde al jaren om een eigen zaakje te beginnen. Ze komt uit een horecafamilie die in Tilburg The Coffee Club opzette, zo'n beetje de voorloper van de hippe koffiezaakjes die overal opduiken. Lauffer kookte al voor Thuisafgehaald.nl, de site waar thuiskoks maaltijden aanbieden. 

,,Ik kreeg altijd heel enthousiaste reacties, mensen die zeiden ‘je moet een eigen zaak beginnen’. Vorig jaar overleed mijn moeder, die drukte me dat ook op het hart. Gewoon doen, zei ze.” Lauffer glimlacht. ,,Die boodschap hoor ik nu ik hier bezig ben met inrichten.”

Snel gegaan

Per toeval stuitte ze op het leegstaande zaakje - iets van 20 vierkante meter - aan de vijfsprong. In 2015 vertrok het in percussie gespecialiseerde winkeltje Drumkeet, daarna was Bones Artisan er een tijd gevestigd. 

Quote

Ik droomde hier al jaren van, opeens is het snel gegaan.

Manon Lauffer

,,Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen.” Om enige zekerheid te hebben, blijft ze in de ochtenduren als receptioniste bij het Koning Willem II College werken. ,,Ik droomde hier al jaren van, opeens is het snel gegaan.”

Vrijdag gaat de zaak voor het eerst open, van 15 tot 19 uur. Dat zijn de tijden die ze doordeweeks ook hanteert (op maandag is het FoodAtelier dicht). Op zaterdag is de zaak van 10 tot 16 of 17 uur open.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.