De Vos en De Craen, het nieuwe café aan het Piusplein.
Volledig scherm
De Vos en De Craen, het nieuwe café aan het Piusplein. © De Vos en De Craen

Nieuwkomer Piusplein: ‘RAW-man’ begint De Vos en De Craen, Bourgondisch bier- en eetcafé

Vrij 22 mrt: Niet de zoveelste hamburgerzaak of een hippe tent, maar een nieuwe Bourgondische ster maakt zich op om aan de Tilburgse horecahemel  te fonkelen. Café Hoegaarden (Piusplein) wordt De Vos en De Craen, een ‘Bourgondisch bier- en eetcafé’. Aan het roer: RAW-man Leander Willemstein en zijn vrouw Marjolein. 

Quote

Kom we gaan een biertje bij De Vos drinken

Leander Willemstein

Eerst even over de naam: De Vos en De Craen was vroeger de naam van de op een na oudste herberg van Tilburg. Die stond in 1506 op de hoek Heuvel/Piusplein. Met ‘Craen’ wordt de kraanvogel bedoeld, die doorging voor een symbool van waakzaamheid. Er is nog een oudere herberg, maar die heette In den Herdt of ’t Hert. 

Leander, ook de eigenaar van het succesvolle RAW in de Spoorzone, over de naamkeuze: ,,Kom we gaan een biertje bij De Vos drinken. Dat klinkt lekkerder dan 't Hert.” 

Geen tweede RAW

Quote

Toen kwam de kans voorbij om Hoegaarden over te nemen en dat is toch wel een erg mooie locatie

Leander Willemstein

Een nieuw café betekent niet dat Leander RAW verlaat: dat blijft ‘ie doen. Zijn vrouw Marjolein wordt het gezicht van De Vos en De Craen. ,,We begonnen bij RAW hier in de Spoorzone met het idee dat het tijdelijk was, voor vijf jaar. Inmiddels ligt er een intentieverklaring dat we nog eens vijf jaar door mogen. Maar in het achterhoofd had ik altijd dat ik op een dag iets anders moest gaan doen. Toen kwam de kans voorbij om Hoegaarden over te nemen en dat is toch wel een erg mooie locatie....”

En nee, het wordt geen tweede RAW. ,,Het blijft echt een bruin café. Met nog altijd de nadruk op speciaalbier, daar hebben we er straks 150 van.” De twee willen wat meer leven naar de locatie brengen: onder meer door livemuziek. 

De overstap is sinds vandaag rond, op 1 april krijgen ze de sleutel. Dan wordt er een week of drie verbouwd. ,,Er zit een mooie basis in, maar het heeft veel meer potentie. We willen meer licht aanbrengen bijvoorbeeld. Het café bestaat eigenlijk uit drie delen, we willen er meer een eenheid van maken. Een kleine verbouwing. Terugpakken op het verleden maar met een moderne twist.”  

  1. Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht
    PREMIUM

    Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht

    TILBURG - Een 24-jarige Tilburger hoeft van de rechtbank in Breda niet de gevangenis in nadat hij een op 25 juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Ringbaan-Zuid op de kruising bij het Willem II Stadion in Tilburg. Het doodrijden van de 14-jarige knul was wel zijn schuld, maar de rechtbank volstond met de maximale taakstraf van 240 uur en een rijverbod van een jaar.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.