Volledig scherm
Helikopters van het Defensie Helikopter Commando van vliegbasis Gilze-Rijen oefenen laagvliegen onder vijandelijke dreiging in het Engelse Carlisle. Een Chinook vertrekt. Om overlast te beperken wordt onder meer ook naar het buitenland uitgeweken. © Mediacentrum Defensie

Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek gaan meepraten in milieucommissie vliegbasis Gilze-Rijen

GILZE EN RIJEN - De gemeente Oosterhout mag deelnemen in de milieucommissie COVM die praat over de vliegbewegingen van en overlast door vliegbasis Gilze-Rijen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft dat verzoek ingewilligd. De gemeente stelt dat bijna dagelijks 'ook boven ons grondgebied’ wordt gevlogen. Ook Dongen, Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek worden voortaan uitgenodigd.

Belangen

Oosterhout ervaart dat laagvliegen van helikopters en vliegtuigen toeneemt, ook boven de bebouwde kom. Het college van B en W verwijst ook naar de gesprekken over het Luchthavenbesluit. Daarbij lijkt de teneur dat het militaire vliegveld intensiever gaat worden gebruikt.  Dat raakt de belangen van de gemeente, staat te lezen in de brief aan het ministerie Defensie. 

Overlast

In de COVM praten Gilze en Rijen, Breda, Tilburg en Alphen-Chaam al jaren met vertegenwoordigers van Defensie, vliegbasis en provincie. Bij de vaststelling van het Luchthavenbesluit waarvoor nu diverse onderzoeken gaande zijn, is het ook mogelijk dat (laag)vliegroutes veranderen. Onder meer om de overlast te beperken. Bovengenoemde gemeenten zijn geselecteerd omdat hun overlast binnen bestaande geluidzones valt. 

Windmolens

Nu is veranderd dat ook gemeenten die binnen het beperkingengebied van Gilze-Rijen vallen meepraten. Vanwege radarverstoringen mogen veel meer gemeenten in een brede straal rondom de vliegbasis bijvoorbeeld geen (hoge) windmolens plaatsen.

Topklager

Uit het klachtenoverzicht van 2018 blijkt dat het aantal meldingen over vliegbasis Gilze-Rijen is afgenomen van 2600 in 2017 naar 1685 in 2018. Fors, zo lijkt het. Twee notoire melders met meer dan vijfhonderd meldingen van 2017 zijn afgehaakt of hebben minder/niets te klagen. De topklager van 2018 belde ‘slechts’ 221 keer. De klachten komen meer gespreid uit de regio. Afgelopen jaar waren er meer klachten uit onder meer Breda, Oosterhout, Loon op Zand en Dongen. De COVM vergadert woensdag 27 maart openbaar vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Rijen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.