Volledig scherm
Publiek in de legendarische kuil van Cul de Sac. © Archief Cul de Sac

Omdat er nooit genoeg kuil is: Cul de Sac op de schop

Woe 23 jan: Toch een stukje cultureel erfgoed in het Tilburgse nachtleven: de kuil van Cul de Sac. Die beetje morsige plek, waar het hout is doorspekt met bier, een donker hol vol dansende mensen die bezopen op de houten treden balanceren. Maar de Cul gaat ingrijpend op de schop. 

Blijft de legendarische kuil de kuil? Dat is de eerste vraag die te binnen schiet. ,,Grappig, we gaan verbouwen en dat was één van de eerste reacties op Facebook”, zegt mede-eigenaar Thomas de Bont, die sinds 2015 aan het roer van het café staat. ,,En nee, de kuil is straks niet meer smoezelig en oud, maar de kuil blijft de kuil.”

Sterker nog: de Cul krijgt meer kuil. En wordt ‘beter dansbaar’.

‘Het café is op’

Maar eerst even het hoe en waarom: het café is ‘op’. ,,Er is al twintig jaar niks meer aan het interieur van de Cul gebeurd”, vertelt De Bont. Hij drukt met zijn voet op een plank in de houten vloer die diep mee buigt. ,,Dit dus. Er zitten gaten in. Iemand trok laatst tape van de vloer en toen kwam er een stuk vloer mee. Ik vind óók dat het hier een donker hol moet zijn, alleen dan wel fris, schoon en netjes. Het gevoel verandert niet, we renoveren alleen. De voetbaltafel blijft, we gaan meer verschillende soorten bier verkopen én er is straks extra ruimte.”

Volledig scherm
Barretje op links verdwijnt en maakt plaats voor meer treden en een grotere kuil © Bas Vermeer

Vanaf 3 februari tot carnaval staat het café in de steigers, bijna een maand. Een nieuw terras, nieuwe vloeren, aan de bar voorin komt er een stuk extra in te zitten. Huisartiest Niels van den Berge gaat voor meer kunst aan de muren zorgen.  En het opmerkelijkste: de dj-booth die pontificaal in het midden van de kroeg staat gaat eruit, samen met de bar beneden in de kuil. 

Het mooie: daardoor kan de kuil flink worden uitgebreid, die wordt doorgetrokken tot op de linkerflank. Op de plek van het barretje verrijst een wand met nieuwe treden. Die blijven van hout, terwijl de houten vloer wordt vervangen door een grove, betonnen versie. ,,Dat ziet er straks vet uit.” Aan de zijkant van het podium komt een nieuw barretje te zitten. 

Kuilfest

Quote

Tegen die tijd kun je hier weer aan de bar zitten zonder ergens doorheen te zakken

Thomas de Bont

,,Als frontman van een band sta je tijdens het optreden een beetje schuin de zaal in te kijken, straks sta je echt in het midden.” Door de nieuwe indeling en grotere kuil groeit de capaciteit van de Cul ook. Waar nu 150 mensen naar een optreden kunnen kijken, zijn het er straks 200. ,,En dan hoeven de laatste 20 mensen niet meer zo hutjemutje achter de dj-booth te staan”, aldus De Bont. 

Die extra ruimte kan de stad goed gebruiken omdat er steeds minder locaties voor livemuziek zijn. Extase is weg, ook het Patronaat lijkt als locatie weg te vallen. Het café zet de laatste jaren meer in op optredens. Zo stonden de Amsterdam Klezmer Band, Birth of Joy en Death Alley (om er een paar te noemen) op de planken. 

Vrijdag 8 maart gaat de vernieuwde kuil weer open tijdens ‘Kuilfest’. Tijdens de avond treden vijf bands op die variëren in een aantal stevige genres. Ploegendienst, Charlie & The Lesbiands, Richie Dagger, SLIFT en Millennials zorgen ervoor dat punk, grunge, psychedelica en garage rock de boventoon voeren. De Bont lacht: ,,Tegen die tijd kun je hier weer aan de bar zitten zonder ergens doorheen te zakken.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1517 stemmen